Povijesni let: Helikopter Ingenuity uspješno je obavio prvi let na Marsu

NASA se ponovno upisala u povijest prvim uspješnim helikopterskim letom na površini Marsa.

Nešto prije 13 sati po našem vremenu, prvi su podaci počeli stizati i oni su bili veoma pozitivni. Potvrdili su da je helikopter uspješno uzletio i sletio, a snimke sa samog helikoptera i rovera Perseverance to su dodatno potvrdile.

Otprilike četiri sata trajala je neizvjesnost jer je toliko potrebno da podaci s Marsa stignu do Zemlji, a u ponedjeljak ujutro ta su se četiri sata činila kao vječnost.

Naime, inženjeri u NASA-i pripremili su sve za testni let helikoptera Ingenuity na Marsu, no nisu mogli znati je li on zaista bio i obavljen. Let je trebao trajati 40 sekundi – Ingenuity se trebao uspeti na visinu od tri metra, krenuti prema roveru Perseverance i potom sletjeti.

Da se to doista dogodilo potvrdila je i fotografija koju je napravio helikopter Ingenuity i poslao na Zemlju.

Kako su pojasnili prilikom prijenosa iz NASA-inog laboratorija JLP, elisa helikoptera Ingenuity okreće se brzinom od 2.500 rotacija u minuti, dok se za usporedbu, elisa helikoptera na Zemlji okreće brzinom od 400-500 rotacija u minuti. Razlog za mnogo bržu rotaciju je u rijetkoj atmosferi koja vlada na Marsu.

Nažalost, nismo odmah mogli uživo pratiti taj let jer su podaci o letu do Zemlje putovali nekoliko sati. No u NASA-i su organizirali praćenje uživo događanja u kontrolnom centru Jet Propulsion Laboratoryja, prenosi Zimo.let

Podsjetimo, NASA je originalno planirala lansirati helikopter 11. travnja, ali let je odgođen kako bi se dodatno provjerili svi sustavi i kako bi inženjeri bili sigurni da će se Ingenuity zaista vinuti u zrak.

Tijekom kratkog leta planirano je da rover Perseverance snimi fotografije leta, prikupi dodatne podatke, preuzme podatke s helikoptera i sve to pošalje natrag na Zemlju kako bi znanstvenici mogli analizirati sve prikupljene podatke.

Koliko je ovo važan korak u istraživanju Marsa, pokazuje i činjenica da je riječi ohrabrenja uputio i holivudski glumac te bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.