Povećanje mirovina u FBiH očekuje se već od početka iduće godine

Odlukom Vlade FBiH, Halil Subašić je na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO).

Prethodno je četiri mjeseca bio vršitelj dužnosti na toj poziciji, na koju je došao ”iznutra”, budući da je od 2015. godine zaposlen u Zavodu.

Govoreći u intervjuu za Avaz kakvo je stanje u Zavodu, pojasnio je kako je donošenjem novog Zakona o MIO FBiH proveden prvi dio reforme mirovinskog sustava Federacije BiH, čime je osigurana financijska stabilnost Fonda.

Mirovinski sustav u FBiH ustrojen je na principu međugeneracijske solidarnosti. Jasno je da, ukoliko ekonomija raste, raste i mirovinski sustav, čime se jamči njegova dugoročna stabilnost.

Potrebno je istaknuti da, shodno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Federacija BiH jamči isplatu mirovina. U narednom periodu glavni cilj će biti daljnja reforma mirovinskog i invalidskog sustava, navodi.

Posljednja i prethodna isplata mirovina krenula je prije dosadašnjeg uobičajenog roka – petog dana u mjesecu, na upit hoće li se ta praksa i ubuduće zadržati, Subašić kaže kako s velikim zadovoljstvom može reći da su mirovine za studeni 2023. godine isplaćene u subotu, 2. prosinca.

Isplata mirovina u FBiH ranije nego uobičajeno

S obzirom na to da je članom 131. Zakona o MIO propisano da FBiH iz proračuna osigurava mjesečno sredstva za isplatu mirovina najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ne postoji nikakva smetnja da se isplata mirovina vrši i prije petog u mjesecu. Usto, a uzimajući u obzir prvenstveno potrebe i interes naših korisnika mirovine, trend isplate mirovina prije petog u mjesecu će biti nastavljen, tvrdi Subašić.

Među najvažnijim pitanjima koja muče umirovljenike zbog njihovog teškog materijalnog položaja je ono koje se odnosi na predstojeće redovno usklađivanje penzija.

Redovito usklađivanje mirovina će biti obavljeno u skladu s odredbama Zakona o MIO. Član 79. Zakona propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Tako da postoji opredjeljenje i postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja 2024. godine, pojasnio je.

Raguž: Ljudi po nekoliko godina čekaju na svoju mirovinu, od čega oni žive

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Penzije se moraju podići 30-50 posto da penzioneri ne umru od gladi. Ovo sa 500-600 km su socijalne pomoci. Plati režije, lijekove i za kruva nece ostati.

   • 15:22,
    I sve da je primao netko pola, morao je nije ga nitko pitao ništa a pogotovo za uplate na MIO, koje su od usta radnika. A ti u svom neznanju malo budi susdržaniji na ovako jadne mirovine i još jadnije 70 %
    umirovljenikani krivi ni dužni samo oštećeni.

 • Penzionerima treba penzije povečati do 50 posto jer su penzije postale mizerne sve je poskupilo ovo što
  imaju ne može im biti ni za lijekove

 • Gosp.Nikšić i njegova vlada bi trebala sada u Januaru povečati penzije do 50% kako bi im bar malo umanjio njihov bol i patnju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.