Povećan ulazak građana u BiH nakon ukidanja mjera samoizolacije

Duže od dva mjeseca trajale su stroge mjere pri prelasku državnih granica u cijelom svijetu, pa i u našoj regiji. Nakon što su ukinute mjere zabrane i otvorene granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom, na graničnim prijelazima u BiH povećan je ulaz bh. državljana.

Vraćaju se s privremenog rada iz inozemstva i odlaze vidjeti svoje najmilije.

Otkako je ukinuta mjere obavezne samoizolacije za sve koji uđu u BiH broj ulazaka je drastično povećan.

Za vrijeme boravka ekipe BHRT-a na Izačiću nije bilo većih gužvi, međutim granična policija je imala pune ruke posla u prethodne dvije noći. Ovi se podaci odnose samo na granični prijelaz Izačić.

Na ulazu u BiH zadnja dva dana ušlo je negdje oko dvije tisuće putnika s tim da naši državljani iz bilo kojih država mogu nesmetano ući u Bosnu i Hercegovine, kazao je Borko Čičić, šef smjene Jedinice granične policije Izačić.

Dakle, prema svim državljanima Bosne i Hercegovine se postupa isto bez obzira na to dolaze li ili ne iz zemalja visokog rizika, zahvaćenih koronavirusom. A Bosanci i Hercegovci nisu krili sreću što se nakon dugo vremena vraćaju kući.

I dok državljani BiH za ulazak u Hrvatsku moraju imati dokaz o zasnovanom radnom odnosu, vlasnički list nekretnine ili dokaz o smrti i srodstvu sa umrlom osobom, od jučer u Srbiju mogu ući nesmetano. Veliki broj prelazaka granice bilježi se na graničnom prijelazu Gradiška.

I stranci mogu ući u Bosnu i Hercegovinu zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažira te potvrdu o negativnom testu na koronavirus ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže obitelji umrle osobe radi nazočnosti njezinom ukopu u trajanju do 72 sata.

U Bosnu i Hercegovinu također mogu ući i ona lica koja pored bosanskohercegovačkog imaju i državljanstvo neke druge zemlje.


(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.