Povećan broj intervencija hitne u Mostar

Zbog toplinskog vala i izuzetno visokih temperatura Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar bilježi i povećan broj intervencija.

U zadnjih nekoliko dana, kako su povećane temperature, bilježimo povećan broj pacijenata u Hitnoj, kako na terenu, tako i u ambulanti. Najčešće tegobe zbog kojih se javljaju su varijacije krvnog tlaka, sinkope i trbušne tegobe, kazala je Feni liječnica u Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar Merima Halilović.

Što se tiče dobnih granica, kaže Halilović, to su pacijenti od dječje do stare životne dobi.

U ovom području i u ovo doba jako su česte i prometne nesreće, a dolaskom ljetne sezone u Hitnu službu javlja se i sve veći broj turista.

Turisti često traže pomoć u Hitnoj službi, a najčešće se javljaju zbog trbušnih tegoba, ističe liječnica Halilović te pojašnjava kako je zbog povećanih temperatura povećana i kvarljivost hrane, što je većinom uzrok probavnih tegoba.

Prolazi toplinski val, slijedi pad temperature i nestabilno vrijeme

Zbog izuzetno visokih temperatura građanima je savjetovala da izbjegavaju kretanje od 11:00 do 17:00 sati, da, ukoliko je moguće provode vrijeme u klimatiziranim prostorijama, da uzimaju dosta tekućine, da imaju adekvatnu, malo laganiju ishranu, i, ukoliko su u potrebi izlaziti vani na visokim temperaturama, da oblače laganiju odjeću.

Inače, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima radi sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju FBiH.

Apelirali su na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati te da ih nastave poslije 17:00 sati, a ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.