“Pouke o čovječnosti” – Film o herojstvu hrvatskih branitelja nagrađen u Parizu – Jabuka.tv

“Pouke o čovječnosti” – Film o herojstvu hrvatskih branitelja nagrađen u Parizu

Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti” redatelja Branka Ištvančića osvojio je na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Parizu Brončanu medalju, jednu od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac.

“Pouke o čovječnosti“ govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

Uz urednika knjige prof. dr. Veljka Đorđevića, ključni tekstovi na koje se scenarij filma oslanja jesu na organizatora i ustupanja arhivskih materijala Josipa Huške Gonze, zatim tekstova knjige koje su napisali suradnica Glasa Koncila doc. dr. Jadranka Pavić i novinar Glasa Koncila Vlado Čutura. Isključivo na njihovim tekstovima i prikupljenim svjedočanstvima nastao je scenarij filma u kojem je narator prof. dr. Veljko Đorđević i drugi akteri.

Tim povodom doc. Pavić i novinar Čutura dobili su priznanja grada Pakraca za 2018. godinu. Nagrađeni film je i njihov uradak, jer su prikupili dvanaest svjedočanstva i njihovih priča o spašavanju psihijatrijskih bolesnik u Domovinskom ratu. Na tim pričama je nastao scenarij koji je dokumentiran arhivskom građom Josipa Huške Gonze.

Film donosi svjedočanstva hrvatskih branitelja koji su spasili oko 300 psihičkih bolesnika, od toga dvije trećine srpske nacionalnosti, koji danima nisu imali osnovne uvjeta za život. Bili su bez pitke vode i hrane, a bolnicu su neprestance napadali četnici i vojnici JNA. Priče evakuacije opisali su Josip Huška Gonzo, Jadranka Pavić i Vlado Čutura.

URTI je filmsko udruženje koje organizira dodjelu nagrade za Radio Grand Prix i Grand Prix za autorski dokumentarni film. Svaki od dva žirija sastoji se od petnaest do dvadeset stručnjaka iz cijelog svijeta, koji izdvajaju radove koji su privukli najviše pažnje od strane njihove kvalitete i originalnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.