Potvrđena prva optužnica za negiranje genocida u Srebrenici

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je zbog nijekanja genocida u Srebrenici podignuta protiv Vojina Pavlovića, čelnika jedne od ekstremističkih srpskih udruga, potvrdilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH.

Pavlović će sada morati na suđenje po optužnici koja ga tereti da je 2023., u vrijeme obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice, “svjesno i namjerno” odobravao i opravdavao taj zločin koji je utvrđen presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Suda BiH.

To je činio držeći govore i organizirajući postavljanje plakata kojima se veličalo počinitelje genocida pa ga se sada tereti da je time počinio kazneno djelo izazivanja vjerske, rasne i nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, propisana i kazna zatvora

Nijekanje ratnih zločina, uključujući tu zločin genocida, koji su potvrđeni presudama međunarodnih i domaćih sudova postalo je kaznenim djelom u BiH 2021. izmjenama kaznenog zakona koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Izmjenama članka 145 a kaznenog zakona predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za one koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, podrijetlo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj tko javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, a ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Dodik: Spreman sam dati Bošnjacima 2 milijarde KM i da se mirno raziđemo

Unatoč tim zakonskim odredbama i opetovanom nijekanju genocida u Srebrenici, za kojim otvoreno posežu i političari poput Milorada Dodika, do sada u BiH nitko nije osuđen za to kazneno djelo.

Tužiteljstvo BiH ranije je to opravdavalo navodnim nedorečenostima u zakonu odnosno poteškoćama pri dokazivanju nakane poticanja na nasilje i mržnju.

U BiH podignuta prva optužnica zbog veličanja ratnog zločinca

Vojin Pavlović iz Bratunca pored Srebrenice godinama vodi udrugu pod nazivom “Istočna alternativa” i zalaže se za odcjepljenje Republike Srpske od BiH, promovira srpski nacionalizam i veliča Rusiju.

Protiv njega je u siječnju ove godine podignuta još jedna optužnica i to zbog veličanja Ratka Mladića, koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.