Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Selmo Cikotić koja optuženog Selmu Cikotića tereti da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, priopćeno je u utorak iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Selmo Cikotić u razdoblju od 30. listopada 2009. do 12. srpnja 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra obrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci streljiva, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih tijela i poduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb.

Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužiteljstva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu obrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

Na taj način omogućio je stjecanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.