Potvrđen prvi slučaj ponovne infekcije koronavirusom – Jabuka.tv

Potvrđen prvi slučaj ponovne infekcije koronavirusom

Stručnjaci iz Hong Konga otkrili su prvi potvrđeni slučaj u svijetu ponovne infekcije koronavirusom, ali naglašavaju da je prerano iz toga izvlačiti konačne zaključke.

Taj slučaj pokazuje da se ponovna infekcija može dogoditi samo nekoliko mjeseci nakon što je osoba ozdravila od prve zaraze, kaže u priopćenju mikrobiološki odjel Sveučilišta u Hong Kongu (HKU), po kojem je između dvije infekcije kod tog muškarca prošlo četiri i pol mjeseca.

Po istraživačima, genetska analiza pokazala je da su te dvije sukcesivne infekcije istog pacijenta uzrokovane dvama različitim sojevima SARS-CoV-2, virusa odgovornog za Covid-19.

Naši rezultati sugeriraju da bi SARS-CoV-2 mogao nastaviti kolati u populaciji, kao što je slučaj s ostalim koronavirusima odgovornima za banalne prehlade, iako su pacijenti stekli imunost, nastavljaju stručnjaci s HKU-a.

Budući da imunost ne može trajati dugo nakon infekcije, cijepljenje bi se trebalo razmotriti i za one koji su već bili zaraženi, ocjenjuju oni.

Tridesettrogodišnji pacijent, stanovnik Hong Konga, prvi put je na testu bio pozitivan 26. ožujka, nakon što je pokazivao simptome Covida-19, poput kašlja, glavobolje, grlobolje i povišene tjelesne temperature.

Kada je ozdravio, dvaput je testiran i dvaput je bio negativan.

Međutim, 15. kolovoza ponovno je bio pozitivan na testu.

Ovaj puta međutim nije imao nikakve simptome: njegova je bolest otkrivena zbog testa u zračnoj luci u Hong Kongu kamo se vratio iz Španjolske preko Velike Britanije.

Vrlo je malo vjerojatno da kolektivni imunitet može eliminirati SARS-CoV-2, iako je moguće da nove infekcije budu slabijeg intenziteta od prve, kao što je pokazao slučaj ovog pacijenta, pišu oni u studiji.

Studiju je u ponedjeljak prihvatio američki medicinski časopis Clinical Infectious Diseases i čeka se njezina objava.

Posljednjih mjeseci spominjalo se više slučajeva moguće reinfekcije u svijetu, ali bez jasne potvrde.

Pitanje imuniteta na Covid-19 je još uvijek puno nepoznanica. Specijalisti upozoravaju da ne treba brzati sa zaključcima.

Teško je izvući definitivne zaključke iz jednog slučaja. S obzirom na broj infekcija u svijetu, jedan slučaj ponovne zaraze nije baš iznenađujući, komentirao je Jeffrey Barrett, iz Instituta Wellcome Sanger, prenijela je Hina.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.