Potvrđen i deseti slučaj zaraze koronavirusa u Hrvatskoj

Deset je zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je u 16 sati ministar zdravstva RH Vili Beroš. Riječ je o vozaču kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. On nije bio u kontaktu s bolesnim ljudima u Italiji, ali je preventivno bio u samoizolaciji te je ipak razvio bolest.

Beroš je dodao kako su svi oboljeli u dobrom stanju te da za sada nema naznaka da će biti još zaraženih. Ponovio je kako su kod svih blagi simptomi bolesti.

U Hrvatskoj nije zabilježena eksplozija broja oboljelih i nema ugroze, rekao je ministar RH.

Svi kontakti tog desetog zaraženog će biti stavljeni pod nadzor, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ostalih devetero oboljelih od koronavirusa su dobro, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, Beroš je rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije.

To je administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojanto bi ranije proglasili opasnost, objasnio je ministar zdravstva.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš jutros je ocijenio kako migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu.

Ministar turizma Gari Cappelli je danas izjavio kako situacija s koronavirusom i novom izbjegličkom krizom sigurno može utjecati na hrvatski turizam, prenosi Index.

Ta dva slučaja – koronavirus i izbjeglička kriza, sigurno mogu utjecati na turizam sutra, preksutra, ali dobro je to što se u Hrvatskoj sve oko korone od početka dobro kontrolira, čime smo se dokazali i drugim zemljama Europe da preuzimaju naš način kriznog vođenja u toj situaciji, kazao je Cappelli.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • U Hrvatskoj deseti,u nas nema niti jedan. E sad, jesmo li mi stvarno otporniji ili nam nesto kriju, ili uopce nerade testove.. mozda je i bolje tako, manje panike ako nista

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.