Potrošačke cijene u BiH u prosincu u prosjeku niže za 0,1 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu prošle godine u prosjeku su niže za 0,1% u odnosu na studeni.

Cijene odjeće i obuće niže su za 1,6 posto, namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 0,3 posto, te prijevoza za 1,2 posto, a cijene rekreacije i kulture za 0,1 posto.

U prosincu prošle godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena samo u odjeljku hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,4 posto.

Cijene u prosincu 2015. u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže su za 1,3 posto.

Hrana i bezalkoholna pića jeftinija su u prosjeku za 1,5 posto, odjeća i obuća za 8,3 posto, namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 0,9 posto, prijevoza za 6,1 posto, a komunikacije za 0,6 posto.

U prosincu prošle u odnosu na isti mjesec 2014. cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku su više za 5,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za jedan posto, u zdravstvu za 1,1 posto i obrazovanju za 2,2 posto.

(Fena)


5 komentara

  • A i ove akcije pogotovu u trgovinama prehrane u Širokom su ponižavajuće za narod po par feninga .Pa ne bi kupac zaradio na tim feninzima akcije ni da kupi šleper jednog artikla.očito trgovci nisu zaboravili kad su kao šleperima prodavali u niđe robu.

  • Kad vidim cijene kod trgovine Oli sve ti kaze.Uvozna roba.ako se tako moze nazvat izrazito poskupila.Rekak sam sebi kupuj nasu robu.a sta ima da se kod nas proiuvodi?Cak i krompiri ne mislim da su nasi.Sami smo krivi sto podtzavamo takve trgovine.a ima ih takvi koliko hoces nazalost.

  • Pa bar vi u Posušju možete a s i svi drugi kupiti domaće mlijeko sir jaja meso voće i povrće svinju i nešto ursditi., a naniti e kinske i dr.industrijske hranr barem rsdi zdravlja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.