Potrošačka košarica u veljači 2.389 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za veljaču ove godine iznosi 2.389,12 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2021. iznosila je 1.046 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 43,78 posto, navode iz SSSBiH.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana (44,52 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (14,25 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,04 posto), obrazovanje i kultura (8,37 posto), odjeća i obuća (13,4 posto), prijevoz (5,77 posto), održavanje domaćinstva (5,65 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 11 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Znate dokle je došlo kad i cinovnici iz raznih sluzbi gledaju da kod nekoga idu na dnevnicu da bi im dica imala za sendvic..e onda zamislite kako je onim jos jadnijim..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.