Potrošačka košarica opet osjetno poskupjela

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za prosinac 2021. godine iznosi 2.265,67 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec listopad 2021. iznosila je 999 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 1 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,09 %.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

 • Prehrana – 45,3 %
 • Stanovanje i komunalne usluge – 13,7 %
 • Higijena i održavanje zdravlja – 6,6 %
 • Obrazovanje i kultura – 8,8 %
 • Odjeća i obuća – 14,1 %
 • Prijevoz – 6,1 %
 • Održavanje domaćinstva – 5,3 %

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

(dijagrami se nalaze na www.sssbih.com).

(www.jabuka.tv)3 komentara

 • Pa kako u ovoj državi žive uopće radnici koji većina njih imaju manju plaću od prosječne plaće od 999KM,iako je i prosječna plaća nerealna za sve ljude osim ovih iznad 3000 KM, a ima ih ima?
  A tek kako žive umirovljenici koji imaju 382 KM i 470 KM mirovinu a radili 40 godina pa sad u sedamdesetim i osamdesetim godinama života su gladni?
  A kako tek živei šta rade nezaposleni koji su većina zbog rata i ugašenih firmi otišli doma i nisu se nikad zaposlili više, a firme rade i sada?
  Treba li ova Vlast bar njima uvazati staž pa da i oni ispune uvjet od 15 godina i dobiju makar tih 380 KM sa 65 godina života i stariji?

 • Eto nam drzave.Na carini i Poreznoj sa SSS imaju manju placu od te..999
  Sa VŠ oko 1.100 a Visoka 1.300.
  Tuga ,nemože ta drzava naprid da ga jebeš.Motaj kablove trni mišalicu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.