Potrošačka korpa za srpanj iznosila 2.668 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec srpanj 2022. godine iznosi 2.668,32 KM i za 28,11 KM je skuplja u odnosu na lipanj 2022. godine.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec svibanj 2022. iznosila je 1.110,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,59 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 20,35 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udjela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

 • Prehrana – 46,23 posto
 • Stanovanje i komunalne usluge – 13,65 posto
 • Higijena i održavanje zdravlja – 7,21 posto
 • Obrazovanje i kultura – 7,50 posto
 • Odjeća i obuća – 13,49 posto
 • Prijevoz – 5,17 posto
 • Održavanje domaćinstva – 6,75 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja zbrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Ova drzava je.otisla u.3.pm.
  Djelatnik sa fakultetom u.toj.istoj drzavi i to u poreznoj ili u UNO ima 1350 maraka.Ma dabogda propala pa i ja ostanem bez posla.Ovo je patnja a ne posao ako ne mogu o sebi a kamoli hranit obitelj od nas sestoro.

 • Zato nase politicke vode, elite unutra partijskog sustava, tajkuni, ratni profiteri, udbasi, njihova djeca imaju sto zažele i sto hoce. Zato obican covjek, radnik, profesor sa fakultetom i svi ovi iznad pobrojani se pate jer su zrtve korumpiranog sustava u drzavi. Nase politicke vode vise sliče na mafijase nego na državnike…

 • U ovoj državi umirovljenik koji je odradio 40 godina dobio je mirovinu 500 KM, tj. 13 KM po godini staža ili 1 marku po mjesecu staža?!
  A minimalna uplata je najmanje 300KM.
  A uplatio je za 40 godina najmanje
  120 000 KM.
  Di su uplaćeni novci i kome ih je MIO dao, očito nije račun nimalo u redu?
  Umirovljenicima koji su odradili puni staž od 40 godina, uzeli su od plaće i doprinosa i mirovine i poslodavac i MIO i oštetili umirovljenike.
  Nisu iste mirovine za isti posao i uplate, ima razlika i 20 %.

 • Blago uhljebima,plata 5000 se km,badava gorivo,auto,registracija,ljubavnice,spiza,i još 10 do 20% na sve unosne poslove …baš im zavidim🤣🤣🤣

 • Nez koje vam je mjerilo u tih 26oo..ma rjetki si to mogu priustit zato nek sve trune trgovcim ionako hapaju vjecito…uvjek se nekk ba ledima sirotinje bogatio…al nema,gra za dinar,dinara nide..pokrij se kolki ti je jorgan..stuc danas,stuc sutra pa dokle stignes

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.