Potrošači i kršenje zakona: Što kada cijene na policama i na blagajni nisu iste?

Česta je pojava da cijene proizvoda u trgovinama nisu usuglašene na polici i na blagajni, a u tom slučaju kupac treba inzistirati na cijeni kojom je proizvod označen na polici. Također, često se događa da trgovci kažu da proizvodi kupljeni na sniženju ili popustu ne podliježu reklamaciji, što je, tvrdi pomoćnica pučkoga pravobranitelja za zaštitu potrošača u BiH Ljubica Čolović, netočno.

Ona kaže da je osnovno pravilo da kod kupovine na sniženju kupac ima ista prava kao u redovitoj prodaji. Čolović u razgovoru za Fenu pojašnjava da sniženje cijene nekoga proizvoda može biti označeno kao sezonsko sniženje, rasprodaja, totalna rasprodaja, finalno sniženje ili nekim drugim, sličnim nazivom.

“Bez obzira na to o kojem se sniženju radi, trgovac je obvezan da svaki pojedini proizvod koji je na sniženju ili rasprodaji, jasno i vidljivo označi cijenom prije i cijenom poslije sniženja”, objašnjava pomoćnica pučkoga pravobranitelja. Međutim, kako je već istaknula, to često nije slučaj, tako da se događa da cijene proizvoda na policama i na blagajni nisu usuglašene.

Navela je i slučaj reklamacije proizvoda, kada kupac ima pravo na reklamaciju ukoliko uoči neki nedostatak na proizvodu. Kako je rekla, trgovac je obvezan proizvode koji imaju nedostatak, a koji su na sniženju (obuća, odjeća…) fizički odvojiti od ostalih proizvoda, kao i jasno, vidljivo i čitko obilježiti na proizvodima ili prodajnom mjestu da se radi o takvim proizvodima te upoznati kupca u čemu se sastoji greška na proizvodima.

“Kupac gubi pravo na reklamaciju u slučaju da reklamira nedostatak na proizvodu na koji je bio upozoren prilikom kupovine i zbog kojega je proizvod i snižen. Znači, trgovcu nije zabranjena prodaja proizvoda s greškom, ali jeste ako to nije nigdje naveo”, naglasila je.

Govoreći o kvaliteti proizvoda koje nudi BiH tržište, uključujući i proizvode uvezene iz zemalja EU, ukazala je na obvezu proizvođača da na tržište isporuče proizvode na način utvrđen važećim propisima o kvaliteti proizvoda. Međutim, napomenula je da je “pravo proizvođača da na osnovu procjene tržišta na koje će plasirati svoju robu, pravilnika određene zemlje i kupovne moći potencijalnih potrošača, odredi kakvu će kvalitetu svojih proizvoda ponuditi tom tržištu”.

“Važno je da proizvodi budu sigurni, odnosno da ne štete zdravlju i da ne ugrožavaju životnu sredinu”, istaknula je Ljubica Čolović. Pomoćnica pučkoga pravobranitelja za zaštitu potrošača napominje da slučajevi iz prakse potvrđuju da se u trgovinama u BiH mogu naći proizvodi neodgovarajuće kvalitete te da se uglavnom radi o namirnicama s neispravnim deklaracijama ili namirnicama kojima je istekao rok uporabe, kao i o tehničkoj robi, odjeći, obući…

“U prilog tome govori činjenica da je u posljednje vrijeme mnogo robe povučeno s bh. tržišta, upravo zbog sumnjive kvalitete”, naglašava. Njezin savjet je da potrošač obrati pažnju na deklaraciju da bi bio siguran da kupuje ono što želi te da bi sam mogao procijeniti kvalitetu proizvoda, jer podaci iz deklaracije su ‘osobna iskaznica’ proizvoda.

“Nabrajanje sastojaka je od izuzetne važnosti i na neki način ukazuje na kvalitetu proizvoda”, ističe Čolović, dodajući da deklaracija sadrži informacije o proizvodu koje moraju biti vjerodostojne.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.