Potres uz granicu BiH

Potres

Seizmološki zavod Crne Gore registrirao je potres srednje jačine, uz granicu s BiH.

Jačina potresa iznosila je 3,4 jedinice Rihterove ljestvice, a epicentar je bio šest kilometara istočno od Krsca, 25 kilometara jugoistočno od Plužina, uz granicu s BiH.

Žarište je locirano na dubini od sedam kilometara.

Iz Seizmološkog zavoda Crne Gore priopćeno je da je potres mogao izazvati samo manju materijalnu štetu u epicentralnom području.

Podsjetimo, protekli vikend BiH su u 24 sata pogodila tri potresa. Naime, u noći sa subote na nedjelju stanovnike Sarajeva probudio je potres jačine 4,1 stupnjeva po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stupnjeva Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice potresa na površini tla. Sutradan (u nedjelju) usljedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta – na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Stručnjaci tvrde kako ovi potresi nisu povezani i da se zna dogoditi da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri potresa.

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.

(www.bljesak.info)

Komentiraj: