Potrebni darivatelji krvi u SKB Mostar: Sigurnost zajamčena, dolasci po rasporedu

Epidemija koronavirusa u BiH i trenutne izvanredne mjere koje se provode izazvale su brojne probleme u gotovo svim sferama društva.

Isto tako problemi su pojavljuju i u zdravstvu, jer puno je i drugih pacijenata koji imaju druge probleme pa i o njima treba skrbiti. A zasigurno važna komponenta u zdravstvu su osigurane zalihe krvi, potrebne za transfuziju.

Stoga je portal Jabuka.tv provjerio kakva je trenutačna situacija u Transufzijskom centru Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog novonastalih okolonosti s prevencijom širenja koronavirusa.

Dnevni raspored za darivatelje

Prim. mr. sc. Jadranka Knežević, dr. med., pročelnica Transfuzijskog centra kaže kako je u centru relativno povoljna situacija jedno vrijeme po pitanju zaliha, ali da se te zalihe ne smiju potrošiti i da je svaki dobrovoljni darivatelj itekako dobrodošao.

Najviše nam u zalihama nedostaje eritrocita i trombocita (krivnih pločica) za proizvodnju krvnih pripravaka, zbog toga su nam novi darivatelji prijeko potrebni. Imamo nekoliko smještenih pacijenata kojima su doze krvi potrebne i nastojimo im osigurati najbolju moguću uslugu kako bismo ih spasili. Darivatelje krvi primamo po dnevnom rasporedu, a naš radni dan kreće od 7:30 pa sve dok ne završimo s transfuzijiom posljednjeg darivatelja, ističe dr. Knežević u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Prijeko potrebni su darivatelji najdragocijenije tekućine

Preporuka je da se svi dobrovoljni darivatelji krvi prije dolaska u Transfuzijski centar najave telefonom na brojeve 036/341-965 ili 036/341-981, a još bolje je da budu u kontaktu s tajništvom općinske podružnice  Crvenog križa iz mjesta kojega dolaze i da ovisno o potrebi određene krvne grupe tajnici šalju Centru iz svoje baze adekvatnog darivatelja.

Eliminacijski faktori za eventualne darivatelje

Naravno, da bi netko bio povoljan darivatelj ne smije imati niti jedan od ovih eliminacijskih faktora za mogućeg darivatelja.

Mi darivatelje s te strane oslobođamo dolaska u bolnicu da provjere mogu li dati krvi ili ne, jer nema smisla da se oni zapute u bolnici i mi im kažemo kako ne mogu biti donatori. Stoga im preko telefona postavimo pitanja poput: “Jesu li u posljednje vrijeme bili u inozemstvu, ili bili s nekime u kontaktu tko je bio u inozemstvu?” “Jesu li bili u Konjicu ili Banjoj Luci, ili bili u kontaktu s nekim tko je bio u posljednje vrijeme u Konjicu i Banjoj Luci?” “Jesu li oni u posljednje vrijeme imali određenih zdravstvenih tegoba, od upala do najmanje prehlade?” A tu su i druga pitanja i ako oni imaju na sve naše upite negativan odgovor smatramo ih poželjnim donatorom krvi i uputimo ih kada mogu doći u naš centar dati krvi, pojasnila je trenutačnu proceduru za sve moguće donatore dr. Knežević.

Među određenim redovitim darivateljima krvi pojavila se bojazan odlaska u SKB Mostar zbog nepovoljne sigurnosne situacije u svom okruženju i moguće zaraze koronavirusom, no dr. Knežević ističe kako se nitko ne treba bojati, već može učiniti dobro djelo i dati krv onima kojima je potrebna i spasiti im život bez imalo mogućnosti da bi mogli ugroziti vlastito zdravlje tim činom.

Sigurnosna situacija povoljna, terenska darivanja ići će po planu

Kao prvo naša zgrada je potpuno odvojena od ostatka bolnice i naravno od pacijenata koji su na Infektivnom odijelu pa s njima nemamo nikakva doticaja. Mi se nalazimo s desne strane od službenog ulaza u prostor bolnice i strogo kontroliramo da se mogućnost zaraze ne pojavi na našem odijelu.

Svi dosadašnji darivatelji koji su nam se javljali stigli su sa zaštitnim rukavicama i maskama, a ako i ne dođu s tom opremom mi ih na odijelu čekamo s rukavicama i maskom.

Zbog provedenih mjera o pravilu socijalne distance među ljudima te zabrane okupljanja većeg broja ljudi, darivatelje primamo po dogovoru i po određenom rasporedu. Dogovorimo termin preko telefona, a sada ćemo intezivirati suradnju s općinskim podružnicama Crvenog križa u Hercegovini te tako dogovorati još praktičniji raspored, kazala je dr. Knežević za Jabuka.tv.

U prostorijama Transfuzijskog centra osigurana je maksimalna sigurnost za darivatelje

Mnogi događaji iz svih sfera u bližoj budućnosti su otkazani zbog mjera sigurnosti, stoga je dobro pitanje kakvi su planovi Transufuzijskog centra oko terenskih darivanja krvi.

Mi smo do sada otkazali jedno darivanje krvi u Čapljini, no što se tiče ostalih planiranih darivanja, mi ih nismo za sada planirali otkazivati osim ako epidemija ne poprimi neki veći razmjer pa budemo na to prisiljeni. Sljedeća akcija darivanja koja nam je planirana je akcija na Kočerinu kod Širokog Brijega i već sam u kontaktu s tajnikom Crvenog križa ŽZH i sa Župnim uredom na Kočerinu da se osigura dobro opremljen prostor gdje bismo mogli jamčiti sigurnost svim darivateljima. No isto tako vidimo da na prostoru Širokog Brijega imamo slučajeve koronavirusa i moramo znati do posljednjeg detalja cijelu epidemiološku sliku na prostoru cijelog grada kako bismo znali može li darivanje krvi biti sigurno. Isto tako pratimo epidemiološku situaciju i u drugim općinama i u skladu s time ćemo se i mi ponašati, zaključila je pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar u razgovoru za Jabuka.tv.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ma statije zajamceno na ovome svitu jedino dacemo svi jednog dana umrijeti a vase jamcenje je sigurno ko ciganska kletva nosivas belaj lazljivi

  • Za komentar iznad. Ovo je jedna od rijetkih službi u BiH koja radi kvalitetno svoj posao i nije im lako u ovo vrijeme pomoći potrebitima.

  • Organizitajte u Širokom.4 po 4 da ulaze .100 doza će biti.svakako imamo viška vremena a Široki je se uvjek odazvao i sad ce.a u svoje ime za sebe pišem da hocu

  • Organizitajte u Širokom.4 po 4 da ulaze .100 doza će biti.svakako imamo viška vremena a Široki je se uvjek odazvao i sad ce.a u svoje ime za sebe pišem da hocu

  • Uhhh..ja trebao u MO na kontrolu zbog izuzetno velikog zdravstvenog problema..nitko živ nece i nije se javio na tel.koji je naveden u otpusnom pismu.Pitao sam Dr.kojeg sam sreo a radi dolje i kaže sjedi di i jesi i ne pomiči..A ovo može.hmm.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.