Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku!

Danas je u dubrovačkom hotelu Excelsior potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Na potpisivanju tih ugovora su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar uprave Lovro Kuščević.

Izgledom, ali i funkcionalnošću Pelješki most oplemenit će našu cestovnu infrastrukturu. Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. On je od strateškog i dugoročnog značenja. Važno je to za sve naše sugrađane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Opskrba juga Hrvatske u turističkoj sezoni bit će brža, a isto tako proizvodi iz ovog kraja lakše će doći do ostalih dijelova Hrvatske. Pelješki most ostat će kao simbol dodane vrijednosti naših prvih godina članstva u EU, kazao je premijer Plenković uoči potpisivanja ugovora te dodao:Moram priznati da mi je bilo lijepo čuti da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu da se u Hrvatskoj gradi Pelješki most i sredstvima EU-a zato da bismo pomogli ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Most će biti izgrađen sa punim uvažavanjem naše susjedne zemlje – BiH. Napravili smo iskorake u visini i raspona stupova na mostu kako bi BiH imala odgovarajući prostor za prolaz. Isto tako vjerujem kako će ovaj projekt biti uvod u bolju suradnju Hrvatske i Kine.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je kako je most između kopna i Pelješca projekt koji će obilježiti našu generaciju.

Potpisivanjem ugovora za izgradnju okončan je jedan od najsloženijih i najvrijednijih poslova koje su imale Hrvatske ceste. Došli smo do ostvarenja ideje kad je povezivanje juga Hrvatske posve izvjesno, kazao je Škorić.

Nakon što se okupljenima obratio Lu Shan, predsjednik Uprave China Road and Bridge Corporation, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, zahvalio se Europskoj komisiji koja je odlučila sufinacirati projekt sa 85 posto nepovratnih sredstava.

Ovo je veliki dan za našu županiju, ali i za cijelu Hrvatsku! Kreće povezivanje dvaju dijelova Europske unije i Hrvatske. Ovo je važan geostrateški potez za našu zemlju, kazao je Dobroslavić.

Kineski veleposlanik Hu Zhaoming kazao je kako svjedočimo posebnom trenutku u hrvatskim i kineskim odnosima.

Novo poglavlje naših odnosa je otvoreno. Naši politički odnosi okreću novu stranicu, a projekt pokazuje i političko povjerenje između naših zemalja. Kineska ulaganja u Hrvatsku povećana su više od sto puta, a prošle godine stiglo je i 60 posto više turista. Kineski konzorcij nije slučajno dobio posao izgradnje Pelješkog mosta, većina Hrvata vjeruje kako bi upravo Kina trebala biti najveći gospodarski partner u narednih deset godina, kazao je veleposlanik.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je da je ovaj projekt usklađen za financiranje sa svim relevantnim strateškim dokumentima.

Treba istaknuti naš operativni program konkurentnost i kohezija u ovom financijskom razdoblju i investicijski prioritet unaprijeđenje mreže. Upravo smo iz europskog fonda za regionalni razvoj za provedbu i financiranje ovoga projekta osigurali smo preko 357 milijuna eura. Radi se o najvećem pojedinačnom projektu prema odobrenim sredstvima financiranom iz ovog operativnog programa, kazala je.

Današnjim potpisivanjem ugovora započet ćemo s prvom od četiri faze cestovnog povezivanja samog juga Hrvatske. Most će biti generator regionalnog i lokalnog razvoja te omogućiti teritorijalnu povezanost Hrvatske. Stoga je i EK porepoznala projekt kao strateški te ga poduprla u maksimalnom iznosu od 85 posto, dodao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Hrvatske ceste su dobile tri ponude na natječaju za gradnju Pelješkog mosta i u siječnju ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcija, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Početkom travnja je, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama potpisat će predsjednik Upave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija/zajednice ponuditelja Zhang Xiaoyuan. Ugovor o nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta potpisat će predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predsjednik Uprave IGH Oliver Kumrić.


1 komentar

  • Dasta. Sve sami ”povijesni dani” za Hrvatsku, a sve vise tone i tone, sve vise postaje zemlja staraca dok mladi bjeze glavom bez obzira pred ”domoljubima” iz HDZ-a. O BiH necu ni pricati, tek tu vidis sav jad i bijedu ovih balkanskih plemena. Nazvao bi ih narodima, nacijama, ali nemaju niti jednu karakteristiku pravog naroda i prave nacije kad su im svi obicaji i razmisljanje na razini obicnih plemena.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.