Potpisan sporazum o formiranju nove vlade HBŽ-a, nedostaju još “dvije ruke”

U prostorijama Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ), uoči održavanja redovite sjednice, u četvrtak potpisan je sporazum o formiranju nove županijske vlade.

Potpisnici sporazuma su Hrvatski nacionalni pomak sa 5 zastupnika, zatim HDZ 1990 sa 4 zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade prema Ustavu HBŽ-a potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Da bi se formirala Vlada HBŽ-a, uz potpisnike sporazuma, njih 15, potrebne su još dvije ruke zastupnika.

Pregovori se i nastavljaju i dalje, a ono što je dosad urađeno potpisano je svojevrsnim sporazumom oko zajedničkog djelovanja za sastavljanja buduće županijske vlade, kazao je predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Rekao je i da u budućim razgovorima nitko od ostalih političkih stranaka koji participiraju u županijskoj skupštini nije isključen.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma oko sastavljanje nove vlade izrazila je i potpredsjednica Skupštine HBŽ-a Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

Nadam se da će se učešćem svih Srba, gdje smo svih potpisnici sporazuma o formiranju Vlade, učiniti jedan veoma dobar korak za naš narod, a generalno i za cijelu županiju, istaknula je Damjanović.

Predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990 HBŽ-a, smatra da se na formiranje nove vlade neće se dugo čekati, a nada se da bi to moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

Plan je da se 30. studenoga održi izvanredna Skupština Hercegbosanske županije gdje će biti imenovana nova vlada, ustvrdio je Ćosić.

Da nisu potpisnici sporazuma u Skupštini HBŽ-a, potvrdio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta koji je kazao da u zadnje vrijeme nisu ni razgovarali s potpisnicima ovog sporazuma oko sačinjavanja nove većine.

Očito je da druga strana nije bila tako otvorena i iskrena kao što smo mi bili, kazao je on, ocijenivši kako ovo što se događa i način na koji se to događalo u posljednjih nekoliko dana, nije korektno i nije u skladu s ranijim razgovorima.  

Poručio je i da je HDZ BiH spreman biti oporba ako je to potrebno da sačuvaju dostojanstvo stranke, jer ne mogu biti nikome ‘priljepak’ i davati bjanko potporu zato što HDZ BiH “je” i bit će najjača stranka na ovim prostorima.

Potpisnici sporazuma, njih 15, ovih će dana tražiti potporu drugih stranaka koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije gdje su im potrebna još dva potpisa zastupnika, a nadaju se da će je dobiti ili od HDZ-a BiH koji broji 4 zastupnika, ili od HNL-a i SDP-a koji imaju po dva zastupnika, ili jednog zastupnika HRS-a i neovisne zastupnice. 

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.