Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga roaminga

U okviru Digitalnog summita zemalja zapadnog Balkana u Beogradu, potpisan je Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji.

Regionalni sporazum o roamingu će od 1. srpnja omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama zapadnog Balkana, a u ime Bosne i Hercegovine ga je potpisao zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cijene roaminga će u prvoj fazi od 1. srpnja , biti smanjene za 27 posto, a od 1. srpnja 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za zapadni Balkan. Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena za čak 85 posto, budući da Albanija dosad nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Tijekom dva dana trajanja summita u Palati Srbija, razgovarat će se o razvitku digitalnih vještina, regionalnoj suradnji u oblasti razvitka identifikacijskih i sigurnosnih shema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektroničke uprave, o digitalnoj povezanosti i suradnji na zapadnom Balkanu, kao i regije sa Europom.

U okviru Digitalnog summita organiziran je i ministarski panel, na kojem su ministri razgovarali o putu zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za zapadni Balkan, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.