Potpisan kolektivni ugovor, evo kad završava štrajk medicinara u HNŽ-u

Kolektivni ugovor između zaposlenika u zdravstvu i Vlade HNŽ-a potpisan je u ponedjeljak u sjedištu Vlade u Mostaru.

Dogovoreno je kako će štrajk, koji traje od početka studenoga, biti prekinut u utorak, 28. studenoga, u 8:00 sati.

Kolektivni ugovor predviđa povećanje plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine, a dogovorena satnica je 2,45 KM.

Također, naknada za noćni rad medicinskim sestrama i tehničarima će s 30 posto biti uvećana na 50 posto.

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač podsjetila je da je nova Vlada u pregovore sa zdravstvenim radnicima ušla u završnoj fazi, kazavši kako je ovo samo početak velikog posla koji je pred njima.

Ovo potpisivanje Kolektivnog ugovora nosi značajno opterećenje za zdravstveni sustav i samo ako svi budemo angažirani na uspostavljanju sustava koji će osigurati ekonomičnu raspodjelu financijskih sredstava i ekonomičan utrošak tih sredstava te programe reforme u sustavu zdravstva, od utvrđivanja kriterija za plaćanje do realizacije u zdravstvenim ustanovama, ovaj sustav može opstati, pojasnila je ona.

Riječ je, kako je navela, o dodatnih 44 milijuna maraka.

Unatoč znatnim sredstvima koja će biti potrebno izdvojiti, ministar zdravstva Milenko Bevanda smatra da su sve prepreke premostive ako postoji razumijevanja. Također je naveo da će trebati napraviti temeljitu reformu kako bi zdravstvo i dalje moglo ostati na zdravim nogama.

Ovaj Kolektivni ugovor sa sobom je nosio korekciju i satnice za liječnike, stomatologe i doktore medicine. Ne može biti razlika u satnici u istoj instituciji, tako da je to jedno dodatno opterećenje, pojasnio je on.

Predstavnik sindikata Ivica Anić rekao je da su ovime osigurali veća primanja za više od 4.000 radnika, zahvalivši predsjednici Vlade i ministru što su ih u kratkom vremenu pozvali na razgovor, saslušali njihove probleme i krenuli u rješavanje.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • Zdravstveni sustav u HNK treba izlječiti, a ne produbiti agoniju. Sustav je već previše skup. I domovi zdravlja i bolnice sve iznose koje im zavodi pošalju od 2018 troše na plate. Sad ste segment plata još više uvećali. Najviše će tu da strada KB Mostar koja ima čak 60% svih zaposlenih u zdravstvu HNK.
  Nije cilj da se zdravstvo zadužuje, već da bude bar na ekonomskoj nuli, a to je nemoguće dok imate ovakav broj radnika u zdravstvu. Kanton Sarajevo ima jednog radnika u zdravstvu na 60 ljudi, a HNK jednog na 42. To znaći da je vaš sustav 42% skuplji, a to je neodrživo. Svi ste vi postavljeni od politike i u biti ste nemoćni, ali prisaberite se, odluke su na Vama.

   • ZHŽ budžetira KB Mostar sa do 20 miliona KM, a HNŽ sa 70 miliona. Svi ostali dodaju još 15 miliona. Toliko će sad zbirno ta bolnica davati na plate za svojih 2700 radnika. Potrebno im je na to još 60 miliona godišnje.
    Brzo će ova glupost doći na naplatu, i to će prvi osjetiti KB

 • Sad Doktori u štrajk hitno Razlike plaća sestre i dr.200km čudo neviđeno,ovo samo na Balkanu ima .Doktori daj te otkaz pa neka majke Terezije same rade..

  • Doktori su već štrajkali i dobili povećanje.Razlika između doktora i sestara je i uz ovo povećanje sestrama,ogromna, i tvoj komentar je laž.Sestre same najviše i rade,svatko tko je ikad bio u bolnici to zna.A ti pazi na zdravlje,jer ljubomora je teška bolest!

 • Uozbilji se . Otkud ti ta ideja uopće da je razlika samo 200 km ? Njima je i prošle godine plaća povećana a ionako im je bila velika s obzirom da rade privatno dok su liste čekanja na preglede u bolnici ogromne .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.