Potop na Jadranu: Hvar pogodio meteorološki tsunami! | Jabuka.tv

Potop na Jadranu: Hvar pogodio meteorološki tsunami!

Nakon što je veliko nevrijeme u srijedu poslijepodne napravilo pravi nered u dijelovima unutrašnjosti Hrvatske, navečer su se tmurni oblaci nadvili nad većim dijelom Jadrana. Zapravo, tmurni oblaci su bili najmanji problem, pravi metež na obali i otocima napravila je obilna kiša praćena jakim vjetrom.

Reporter Jutarnjeg na Cresu izvještava da je cijeli otok oko 22.20 pogodila kiša biblijskih razmjera, a u jednom trenutku more se zbog snažnog vjetra čak počelo prelijevati na kopno. Centar grada Cresa potpuno je potopljen, a brojni turisti ostali su zarobljeni u kafićima.

– Hodao sam gradom kad je roknulo. Prvo munje i onda odjenom prolom. Još tuče, hodam po vodi, prepričao je našem reporteru jedan svjedok velike oluje.

Novigrad, Kastanija, video: Nikki Konestabo

Posted by IstraMet on Wednesday, 28 June 2017

Nešto ranije, nevrijeme je poharalo i južnije dijelove Hrvatske. DalmacijaDanas javlja da je u Starome Gradu na Hvaru u razdoblju od 18 do 19 sati more nekoliko puta poplavilo rivu i niže predjele obale i isto se toliko puta povlačilo.

More je po sredini uvale bilo oko 15 centimetara iznad rive. Stručnjaci tu pojavu nazivaju meteorološki tsunami.

Prema informacijama Istrameta, u večernjim je satima kišna oluja praćena pijavicama zahvatila i Istru i nanijela velike štete.

Radio Rijeka izvještava i o snažnom nevremenu u samoj Rijeci. Slovenski su meteorolozi za svoj dio primorja, koji se nalazi neposredno uz sjeverni dio Istre, objavili crveno upozorenje zbog izrazito opasnih valova i velike plime zbog koje postoji opasnost od izlijevanja mora na niže dijelove obale.

Hrvatski su pak meteorolozi za cijelo priobalje objavili narančasta i žuta upozorenja zbog kiše, grmljavine i snažnog vjetra.

Na Meteoalarmu crvena uzbuna upućuje na izuzetno opasne, narančasta na opasne, a žuta na potencijalno opasne vremenske uvjete, piše Jutarnji list.


(www.jabuka.tv)


Komentiraj: