Potop na burzi: Dionica Leda pala 85 posto

U petak je nastavljeno trgovanje dionicama tvrtki iz koncerna Agrokor. Samo se dionicom Leda trguje kontinuirano, dok se dionicama Belja, Vupika, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Zvijezde i Žitnjaka trguje od 11 do 13 sati u modalitetu dražbe te njima nisu ostvareni prometi

Dionica Leda u prva dva sata trgovanja pala je 85 posto. Zadnja cijena te dionice krajem travnja, kada je obustavljeno trgovanje, iznosila je 3450 kuna, a investitori je danas prodaju po 540 kuna. Promet u prva dva sata trgovanja iznosio je tri milijuna kuna, što je popriličan volumen s obzirom na anemično trgovanje na ZSE-u u proteklim mjesecima.

Dionički indeks Crobex 10 u trenucima izvještavanja bio je u minusu 0,85 posto, na 1085 bodova vrijednosti.

Tvrtke iz sastava Agrokora izvijestile su u petak, uoči ponovnog početka trgovanja njihovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, o korporativnim jamstvima vrijednima više milijardi kuna, koja su dale kao osiguranje za obveze tog koncerna, a koje su dospjele na naplatu 9. travnja.

U obavijestima tih tvrtki pojašnjava se da se radi o korporativnim jamstvima koja su dana kao osiguranje za obveze društva Agrokor te njegovih ovisnih i povezanih društava prema njegovim vjerovnicima.

Jamnica je tako izvijestila da je otvaranjem postupka izvanredne uprave na naplatu dospjelo više od 25,7 milijardi kuna korporativnih jamstava, a riječ je o tražbinama koje su vjerovnici prijavili u postupku izvanredne uprave.

Iznos jamstava o kojima je izvijestila Zvijezda veći je od 24 milijarde kuna, kod Leda i Belja se radi o iznosu od po 19,8 milijardi kuna, kod Vupika 19,6 milijardi kuna, a kod PIK-a Vinkovci 20 milijardi kuna, prenosi Tportal.hr.

“Tu činjenicu dioničari i investicijska javnost trebaju uzeti u obzir prilikom prosudbe hoće li se upuštati u trgovinu dionica izdavatelja”, navodi se u obavijestima tih tvrtki.

Trgovanje tim dionicama prekinuto je na temelju rješenja Hanfe 15. svibnja ove godine, a sada su se, kažu na burzi, stekli uvjeti za nastavak trgovine jer je ispunjen uvjet objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromjesečja za 2017., kako je naložila Hanfa.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.