Poticaji: Učenicima koji se školuju za zidare, krojače, bravare, konobare…900 KM stipendije

Dobar majstor zlata je vrijedan, a Bosna i Hercegovina već neko vrijeme muku muči s nedostatkom kvalificirane radne snage.

Posebno se to odnosi na zanimanja poput bravara, zidara, konobara, električara…, koji sve češće svjetliju budućnost nalaze izvan granica države, piše Večernji list BiH.

Novac za upis

Dobrog majstora ne možete naći ni da vam za lijeka treba. Prošle godine htio sam renovirati kuću i vjerujte da nisam mogao naći kvalitetnog zidara. Svi nekadašnji dobri majstori ili su preminuli ili otišli u zemlje gdje vješte pokrete svojih ruku mogu naplatiti četverostruko više nego u BiH. Ako imate sreću naći dobrog majstora, on vas stavi na popis pa njegov dolazak čekate i po nekoliko mjeseci i opet ne znate hoćete li doći na red u vremenu kada ste se dogovorili, priča Mostarac Goran.

Da je kvalitetnih majstora sve manje, uvidjele su vlasti u BiH koje već nekoliko posljednjih godina daju stipendije učenicima koji odluče upisati neka od deficitarnih zanimanja. Kako bi bili sigurni kojeg kadra na tržištu nedostaje, Ministarstvo obrazovanja i znanosti TŽ-a, u suradnji sa županijskom Službom za zapošljavanje te Gospodarskom komorom napravilo je popis deficitarnih zanimanja.

Tako će učenici koji u 2021./22. godini upišu školu za bravara, zidara/fasadera/izolatera, keramičara/teracera, krojača, konobara, plinskog instalatera i vodoinstalatera, električara, stolara, tapetara i rukovoditelja rudarske mehanizacije i površinskog kopa dobiti stipendiju od 900 KM podijeljenih u devet mjesečnih rata.

U proračunu TŽ-a za 2021. za stipendiranje učenika koji upišu deficitarna zanimanja izdvojeno je 100.000 KM. Natječaj će biti raspisan za učenike koji upišu prve razrede srednjih škola, a opredijele se za neko zanimanje s popisa, kazao je za Klix županijski ministar obrazovanja i znanosti Elvis Baraković dodajući kako su učenici po istom projektu prošle godine bili stipendirani s 900 KM tijekom školske godine.

Za neka zanimanja, kazali su, nije bilo interesa i ona su na popisu već godinama. Stipendiju za zidara lani je dobio samo jedan učenik, dok su 62 zavarivača ostvarila pravo na stipendiju, što je više od polovine stipendiranih učenika za svih deset zanimanja.

Lokalne zajednice i škole

Uz Tuzlansku županiju, koja već odranije potiče učenike na upis deficitarnih zanimanja, brojne županije i lokalne zajednice, također unatrag nekoliko godina, izdvajaju novac u istu namjenu. Jedna od njih je i općina Stari Grad, koja već više od pet godina stipendira učenike koji se školuju za zanimanje keramičar, podopolagač, tapetar, mesar…, a pravo na stipendiju imaju učenici prvog, drugog i trećeg razreda. Iz ove općine ranije su kazali kako su dosad izdvojili oko 25.000 KM, no, unatoč tome, nema mladih ljudi koji bi se opredijelili za tradicionalne obrte.

Slične mjere ranijih godina provodila je i Srednja građevinska škola iz Mostara u suradnji s građevinskim tvrtkama.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

        • U 2019., zadnjoj normalnoj godini prije korone, pojedini objekti su nudili i po 1200KM neto za placu konobara, sto dovoljno govori o nestasici radne snage. Cak i u korona 2020. nije bila bajna slika po pitanju ugostiteljskih radnika, zbog relativno dobre sezone u HR. Tako da u godinama koje slijede mozemo ocekivati poprilican deficit ugostiteljskih radnika, sto nam kaze da ovaj poticaj ima smisla.

  • Super. Plaćamo školovanje radnika za Njemačku.

    Šta more u nas sa zidarskom školom? Isto ono šta more i bez škole, stavit ciglu na ciglu.

  • Bolje organizirat prekvalifikacijske tečajeve za konkretne potrebe a ne čekat 3 godine dok polaznik strukovne završi a i u te 3 godine brdo nepotrebnih stvari uči koje nisu vezane za njegovu struku.

  • Konobar treba biti učtiv, imati ugostiteljske manire da se gost osjeća ugodno i ponovo vrati u taj ugostiteljski objekt. Rijetki su danas takvi. Isto kao i dobri trgovci. U neke radnje ideš s radošću jer znaš da je tamo trgovac koji poznaje robi i koji je ljubazan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.