Posušje: Zaposlit će se psiholog i urediti prostorije za stručni rad

UNDP i Općina Posušje provodit će projekt ”Jačanje kapaciteta i dostupnosti usluga socijalne zaštite za djecu i odrasle na području općine Posušje”.

Općina Posušje, na temelju sudjelovanja u Javnom pozivu, izabrana je kao jedina jedinica lokalne samouprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj, za sudjelovanje u Programu ”Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH” (SDG2BiH), kojeg financira Vlada Švedske i implementira UNDP, u partnerstvu s UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju ureda Rezidentne koordinatorice UN-a.

U skladu s potpisanim Protokolom o suradnji jedno od tematskih područja suradnje je i tehnička podrška u identifikaciji, pripremi i implementaciji projekata koji imaju za cilj pomoći ranjivim skupinama i potpomognu im u socijalnoj inkluziji ”Nitko ne smije biti isključen”, te sufinanciranje projekata koji doprinose ostvarenju prioriteta iz strategija razvoja usklađenih s Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja BiH.

S tim u vezi, u utorak je načelnik općine Posušje Ante Begić potpisao Sporazum za projekt ”Jačanje kapaciteta i dostupnosti usluga socijalne zaštite za djecu i odrasle na području općine Posušje”. Njime će se ojačati dostupnost socijalnih usluga na području općine Posušje. Planirano je omogućiti bolje usluge za djece i odrasle osobe koji su korisnici socijalnih usluga na području općine Posušje.

Foto: Općina Posušje

Projektom je planirano izgraditi pristup za invalide u Centru za socijalni rad Posušje kojeg će koristiti osobe s tjelesnim oštećenjima te djeca s tjelesnim oštećenjima, urediti prostoriju za rad psihologa (jedan psiholog će se zaposliti u razdoblju provedbe projekta, Centar za socijalni rad trenutno nema zaposlenog psihologa, ali sistematizacijski postoji predviđeno upražnjeno mjesto) te opremiti radnu prostoriju svim potrebnim materijalima i opremom za kvalitetan rad psihologa.

Zbog ukazane pojačane potrebe za uslugama logopeda u Dječjem vrtiću Bajka projektom će se opremiti radna prostorija potrebnom logopedskom opremom (DV Bajka ima zaposlenog logopeda). Nastavno na predškolsko obrazovanje problemi se javljaju i u obrazovnom sustavu gdje se svake godine bilježi povećan broj djece u odnosu na početno stanje, koja imaju potrebu za određenim uslugama.

Tako će ovim projektom se opremiti adekvatnom opremom i prostorije za stručni rad psihologa, pedagoga i logopeda kako bi radili na stručnom rješavanju navedenih problema u osnovnoj školi. Implementacijom projekta će se dovesti do bolje pristupačnosti usluga korisnicima i unaprjeđenju kvalitete servisa kroz uvođenje novih modela pružanja usluga, što izravno doprinosi realizaciji Okvira za ciljeve održivog razvoja BiH.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 189.833,00 KM od čega se iznos od 143.011,00 KM odnosi na donatorska sredstva, a preostali dio na vlastito sufinanciranje iz proračunskih sredstava za 2024. godinu, priopćeno je iz Općine Posušje.

ŽZH u četiri godine iz EU fondova povukla više od 5 milijuna eura

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Inace u posuskim centru za socijalni je bila fantasticna psihologinja i brojni testovi za rad…
    Strucnim vodstvom ravnatelja je zena doslovno otjerana.
    Takoder su u to vrijeme preko projekta UNICEFa bile usluge poznatih logopeda i defektolaga tek pola cijene na teret roditelja. Sadasnji ravnatelj kad je dosao vjetojatno iz objesti je to ukinio.
    Sad se i snage i novci trose na nesto sto je aktualna politika porusila. U svemu se uvik vrtimo u krug

  • Šta je vajde od doktora kad primaju po 6 bolesnika na dan. I najprije moraš u obiteljskog se naručiti, pa doći na pult pa se naručiti kad odrede(a odrade tek završeni liječnici) i to za svako bolesno stanje ima pretraga i pregled) i moraš se na 5-6 ordinacija naručiti i onda te preporuče privatno i može odmah. Tako da nakon par mjeseci ni dibagnostika ni liječenje nema smisla.

  • Veliki broj djece imampotrebu sa defektologom,logopedom i ostalim terapeutima sto jadni roditelji placaju privatno suhim zlatom jer nemaju ni prostora ni mjesta u socijalnom,a prostorija u kojoj rade s djecom je toliko mala da je klaustofobicno radit tu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.