Posušje: Nastavljene aktivnosti vezane za vodoopskrbu Imotskog

Općina Posušje nastavlja s aktivnostima kako bi se proveo u djelo projekt vodoopskrbe Imotski.

U tijeku je priprema za raspisivanje javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za prečistač pitke vode, nakon čega slijedi nastavak širenja vodovodne mreže i nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i kolektoru otpadnih voda prema Ričini.

Problemi ljeti

Projektna dokumentacija bit će gotova do kraja ove godine te će se nakon toga krenuti u raspisivanje natječaja za izvođenje radova na izgradnji prečistača pitke vode, piše Večernji list BiH.

Izgradnja prečistača pitke vode uvjet je da Posušje krene s vodoopskrbom pitkom vodom stanovnika Imotskog posebice u njegovim sjevernim područjima koji zbog problematične konfiguracije terena ne mogu koristiti vodu iz imotskog vodovoda.

Posušje na jezeru Tribistovo ima vode u izobilju dok Imotski muku muči s vodoopskrbom, posebice u ljetnim mjesecima. Realizacijom spomenutog projekta koji je spremna financijski podržati i Republika Hrvatska, odnosno Hrvatske vode riješio bi se dugogodišnji problem vodoopskrbe nižih područja poput Imotskoga, Gruda…

Osim toga što ne bi imali prekide u vodoopskrbi, Imoćani bi na ovaj način dobili jeftiniju vodu. Cijela Imotska krajina sada ima ogromne troškove zbog crpki koje stalno rade da bi Imoćani imali vodu, a na ovaj način, odnosno da im se voda distribuira iz Posušja, ti bi se troškovi znatno smanjili, kazali su ranije iz Općine Posušje.

Završetak projektne dokumentacije očekuje se uskoro nakon čega bi trebala krenuti i realizacija samog projekta kojeg se s nestrpljenjem čeka s obiju strana granice. Inače, kada je riječ o Tribistovu, ovih dana je riješen dugogodišnji problem imovinsko-pravnih odnosa.

Naime, načelnik općine Posušje Ante Begić i direktor JP Vodovod d. o. o. Posušje Frano Lebo, u nazočnosti suradnika, potpisali su ugovor s predstavnicima Zajedničkog odvjetničkog ureda Živković i Bukmir, inače punomoćnikom nasljednika bivših vlasnika izuzetih parcela, a o ispunjenju obveza za potrebe izgradnje brane i akumulacije Tribistovo.

Kako je već poznato, za potrebe izgradnje brane i akumulacije Tribistovo izvlašteno je 100 hektara zemljišta u privatnom vlasništvu. Više od 90 hektara zemljišta je riješeno i bivšim vlasnicima je isplaćena naknada, navode iz Općine Posušje.

Potpisom spomenutog ugovora riješit će se i ostali neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Za njihovu realizaciju Općina Posušje osigurat će sredstva u iznosu od 560.000 konvertibilnih maraka.

Izmirenjem ugovorom preuzetih obveza u cijelosti se završava postupak pokrenut po prijedlogu za eksproprijaciju Radne organizacije za izgradnju objekata za vodoopskrbu “Akumulacija Tribistovo” Posušje u osnivanju, a odlukom Skupštine općine Posušje broj: 01/I-51/87 od 13. travnja 1987. utvrđen je opći interes za izgradnju objekata “Akumulacije Tribistovo” u Tribistovu.

Akumulacija Tribistovo, kao glavno crpilište vode, od iznimne je važnosti za čitavu općinu Posušje, ali i za susjedne općine koje dijelom već koriste dio vodnog potencijala.

Prekogranična suradnja

Ovime se konačno stvaraju i normalni preduvjeti za nužno redovito održavanje svih dijelova akumulacije i prateće infrastrukture, ističu iz Općine Posušje.

Zaključili su da se okončanjem navedenog postupka također otvara mogućnost i prijavljivanja na projekte prekogranične suradnje koji imaju za cilj unaprjeđenje i zaštitu ovog vitalnog vodnog resursa.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.