Posušje: Majka djevojčice žrtve pedofilije razočarana nakon pravomoćne presude

Lara Matić, majka djevojčice koja je žrtva pedofilije u Posušju, oglasila se nakon pravomoćne presude Stipi Ramljaku, za kojega je na Županijskom sudu u Širokom Brijegu pravomoćno utvrđeno da je počinio kazneno djelo pedofilije nad djevojčicom.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti.

Ovim putem želim se oglasiti vezano za pravomoćnu presudu za pedofila Stipu Ramljaka (66) koji je moju kćer (od 6 – 10 g.) silovao i zlostavljao u razdoblju od četiri godine uzastopno.

Ovo je bio jedan dugačak, neefikasan, nestručan i destruktivan postupak u provođenju istrage, osude, zatim drugostupanjske presude koji je dodatno traumatizirao i narušio zdravlje moje kćeri kojoj je u periodu iščekivanja (više od 2 godine ) pravomoćne presude dijagnosticiran PTSP.

U ovom postupku se samo da utvrditi sljedeće, a to je da je za osudu pedofila koji je silovao moju kćer bilo potrebno više od dvije godine, a kako zakon kaže da je to žuran postupak i teško kazneno djelo jer se radi o zlostavljanju malodobnog djeteta. Žuran???

Kako piše u odluci drugostupanjskog suda da se žalba Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg uvažava, ali tužiteljici Županijskog suda Široki Brijeg je promakla najbitnija točka optužnice, a to je silovanje za koju se po ovoj drugostupanjskoj presudi pedofil Stipe Ramljak ne tereti!

Te mu je po drugostupanjskoj presudi županijskog suda u Širokom Brijegu izrečena presuda kojom se pravomoćno osuđuje za upoznavanje djeteta s pornografijom (max.1 g.) iz čl. 212 st. 1 KZ FBiH na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci te za djelo bludne radnje (max. 5g.) iz čl. 208 st.2 KZ FBiH kazna zatvora u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci kako je i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine .

Ovom sramotnom, obeshrabljujučom presudom je sudstvo u ovoj državi još jednom pokazalo koliko je za njih taj zločin bio zastrašujući,težak i poguban te je isto tako dalo odgovor na mnoga pitanja a jedno od njih je da silovanje i zlostavljanje maloljetnog djeteta vrijedi 4 godine zatvorske kazne.

Što se tiče navedenih olakotnih i otegnutih okolnosti u pravomoćnoj presudi da je prilikom odlučivanja o visini kako pojedinačne, tako i jedinstvene kazne procijenio olakotne okolnosti koje su se stekle na strani optuženog i to dosadašnju neosuđivanost, obiteljske prilike istoga, činjenicu da je otac troje djece, konkretno ponašanje pred sudom i loše materijalne prilike???

Pa se pitam koje su to olakotne okolnosti tijekom silovanje sa strane monstruma od 65 godina jedne djevojčice od tada 6 godina??

Znači pedofil tijekom kaznenog postupka i orden dobiva za počinjena djela što ranije nije silovao još djece, što je uz sve obiteljske probleme morao silovati moju kćer 4 godine, što nije imao vremena za svoje troje djece dok je silovao moju kćer, što je na sudu mene vrijeđao pogrdnim imenima te se pravdao sudcu (kad sam nosio pušku ruci nisam bio pedofil)  i na kraju jednostavno je toliko ugrožen da je sve izgubio pa bi sud trebao mu omogućiti da dobije povrat poreza radi svojih teških materijalnih prilika za učinjena djela.

Pedofil iz Posušja pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora

Na sve to Županijsko tužiteljstvo kaže da sud nije cijenio činjenicu da je optuženog (Stipu Ramljaka ) oštećena djevojčica doživljavala kao autoritet, kao člana svoje obitelji u kojeg ima povjerenja!?

Dalje navodi odvjetnik okrivljenog (Stipe Ramljaka) da je nepravilan način na koji je prvostupanjski sud cijenio iskaz svjedokinje (bake moje kćeri Z.P.) koja nije potvrdila navode optužnice, a koja je potvrdila mogućnost nagovora i pritiska na moju kćer od strane mene kao majke.

Da ponovim ta ista baka moje kćeri je prijatelj optuženog Stipe Ramljaka te je s istim pedofilom dolazila zajedno u istom autu na suđenje za svoju unuku i zastupa ju isti odvjetnik koji zastupa silovatelja moje kćeri (Stipu Ramljaka) , znači samo u ovoj državi postoji mogućnost (kao ona gore olakotne okolnosti) da odvjetnik okrivljenog zastupa paralelno u istom predmetu stranu oštećenog, u ovom slučaju pedofila i baku moje kćeri (zanemarit ćemo i taj detalj o sukobu interesa).

Dalje sud navodi da je moja kćer saslušana po pravilima Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku, pri čemu se vodilo računa o njezinom uzrastu, kako bi se izbjegle moguće štetne posljedice?!

Ali eto omaklo im se pa je dijete od dodatnog traumatiziranja sudskog procesa (2 g.) dobilo PTSP !

U dostavljenoj odluci drugostupanjskog suda isto tako stoji da okrivljeni Stipe Ramljak nije negirao počinjenja djela, nego je ostavljao mogućnost da se sve to i dogodilo ukoliko je bio pijan. U odluci stoji da je sud utvrdio da je oštećenoj okrivljeni bio susjed, pa kao i jedna vrsta zamjene za pokojnog djeda kojeg nije imala!?

Vizavi svih gore navedenih olakotnih okolnosti i teške borbe okrivljenog za veći čin (orden za disciplinirano silovanje moje kćeri 4 godine) sud je utvrdio gore navedene okolnosti pa i da je okrivljeni bio mojoj kćeri kao djed!

Samo je čuvao na malo specifičan način jer je morao sudu dokazati koliko je discipliniran i primjeran da bi mu isti sud sada mogao dodijeliti ovakav orden za disciplinirano silovanje moje kćeri u svim materijalnim neprilikama koje je okrivljeni imao. 

Moj komentar na ovu prvostupanjsku presudu bi bio FUJ! Ovako obrazloženje olakotnih okolnosti za silovanje djeteta može dati samo bolestan um, navodi se u pismu Lare Matić.

Potresna ispovijest majke čija je kćer bila žrtva pedofilije u Posušju

(www.jabuka.tv)