Posušje: Kladionice i igre na sreću neprihvatljive u blizini škola

Okrugli stol na temu “Kladionice i igre na sreću u blizini naših škola” održan je u petak u općinskoj vijećnici u Općini Posušje na inicijativu Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Razlog tome je sve veća društvena pojavnost kockanja i razvijanja raznih sklonosti igrama na sreću kod naše djece, priopćeno je i ove osnovne škole.

Kockanje  u našem društvu još nema negativne konotacije i stigmatizacije, već je nažalost legalan, rasprostranjen, svima dostupan i društveno prihvatljiv oblik zabave, a kao takvo nažalost postaje sve češći oblik zabave i kod mladih. Masovni mediji i reklamiranje potiču zanimanje mladih za kockanje, ali pridonose općem raspoloženju da je kockanje prihvatljivo.

Unatoč tome što je zakonom zabranjeno kockanje osobama mlađim od 18. godina, u posljednjih dvadeset godina kockanje mladih u svijetu je prepoznato kao rastući problem. Od ove porazne činjenice nismo isključeni ni mi u Posušju, stoji u priopćenju. Razlog tome stručnjaci vide i u samim karakteristikama adolescencije kao normalnog razvojnog doba a to su:

  • potraga za uzbuđenjem,
  • povećana osjetljivost na nagrade i
  • izbjegavanje dosade.

Zaključci sastanka

Istraživanja su pokazala veći broj različitih čimbenika rizika koji dovode do razvoja ovisnosti o kockanju. Jedan od važnijih čimbenika rizika je dostupnost i pristupačnost igara na sreću. Upravo ova činjenica ponukala je upravu i stručnu službu Osnovne škole Ivana Mažuranića da pokrene inicijativu po pitanju ove problematike i organizira spomenuti okrugli stol.

Svoj doprinos ovoj inicijativi dale su sve relevantne javne institucije na području općine Posušje i to sve osnovne i srednje škole, Centar za socijalni rad, Policijska uprava Posušje, Općina Posušje, Župni ured Posušje i vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola.

Nadzor nad radom kladionica i drugih objekata u kojima je moguće klađenje na razne igre na sreću u jasno je definiran odnosnim zakonom. Ipak to nije nikakva izlika svima nama ostalima, počevši od svakog pojedinca, svih škola, javnih ustanova socijalne skrbi, policije i lokalnih vlasti da djelujemo u suzbijanju svih negativnih posljedica koje smo čuli u uvodu. Potrebno je zajedničko djelovanje, sinergija, zajednička inicijativa s konkretnim zaključcima kako primjereno odgovoriti na ovaj rastući društveni problem. Spomenuti okrugli stol najbolji je početak i prilika je za poslati jasan i glasan poziv u pomoć svim nadležnima jer ovaj problem moramo početi rješavati, istaknuto je na ovom Okruglom stolu, prenosi Radio Posušje.

Na okruglom stolu bila je konstruktivna rasprava

Konstruktivna diskusija koja je trajala nešto duže od dva sata iznjedrila je nekoliko prijedloga kako reagirati i od kud početi u rješavanju problema kockanja u blizini školskih i vjerskih objekata, kao i općenito problema kockanja maloljetnih osoba.

Na kraju rasprave usvojeno je nekoliko zaključaka, i to da se ova današnja inicijativa uputi nadležnim institucijama federalne razine vlasti koje će se pozvati da po važećim zakonskom odredbama provedu nadzor nad radom objekata u kojima se priređuju igre na sreću, da obave reviziju izdatih odobrenja za rad s obzirom na udaljenost od školskih i vjerskih objekata koja je zakonom propisana na minimalno 100 metara.

Također je zaključeno da se inicijativa uputi zakonodavnim tijelima, i to Skupštini Županije Zapadnohercegovačke i Općinskom vijeću Općine Posušje kako bi isti poduprli ovu inicijativu i dali joj dodatan vjetar u leđa. Istaknuto je kako je kod traženja rješenja za ovaj problem najprije potrebno je mijenjanje svijesti šire društvene zajednice.

Počevši od onog maloljetnika/djeteta, njegovih roditelja, učitelja, svih sudionika u društvu jer smo nažalost postali puki pasivni promatrači. Potrebno je ukazivati na problem koji klađenje nosi sa sobom kroz edukacije po školama, kroz javne tribine, potrebno je ljude osvijestiti da ćemo problem maloljetničkog klađenja riješiti tek kad svi otvorimo oči i počnemo prijavljivati slučajeve kada se djece zadržavaju i uplaćuju uloge u kladionicama. Potreban je stroži i veći angažman inspektora i policije po ovom pitanju,  ali najučinkovitija je društvena osuda ovog negativnog ponašanja.

Također je zaključeno kako će se po dobivanju novih informacija i odgovora nadležnih institucija kojima se uputi ova današnja inicijativa ponovno organizirati nastavak okruglog stola s namjerom da se na ovoj problematici radi konstantno i ustrajno, priopćeno je iz Osnovne škole Ivana Mažuranića.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.