Posušje donijelo set mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu

Odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene koronavirusom usvojilo je Općinsko vijeće Posušja na 33. sjednici održanoj u četvrtak u kinodvorani.

Za sada su sve zdravstvene i epidemiološke mjere koje smo provodili urodile plodom. Četiri zaražene osobe koje smo imali su izliječene, a spriječeno je daljnje širenje virusa te činimo sve da tako ostane. Ono što je najvažnije, nismo imali smrtnih slučajeva. Svjedočimo popuštanju mjera zabrane, no nažalost mnogi su gospodarstvenici uslijed ovih zabrana pretrpjeli veliku štetu. Stoga sada težište borbe prebacujemo na gospodarske mjere kako bi pomogli našim gospodarstvenicima i njihovim djelatnicima, kojima je uslijed ovih mjera bio ili još uvijek jest zabranjen rad kako bi zajedničkim snagama spasili radna mjesta, kazao je vijećnicima načelnik Branko Bago.

Usvojene mjere pomoći odnose se na pravne i fizičke osobe koje samostalno obavljaju registriranu poslovnu djelatnost sa sjedištem ili poslovnicom na području općine Posušje, a kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog stožera civilne zaštite, Županijskog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Općine Posušje u razdoblju dužem od 30 dana.

Te mjere su:

  • Oslobađanje plaćanja Općinske komunalne naknade za istaknutu tvrtku za 2020. godinu, a ukoliko je ista plaćena u razdoblju do donošenja ove Odluke, priznati će se kao akontacija za 2021. godinu, na temelju podnesenog zahtjeva;
  • Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore za razdoblje od 6 mjeseci, počevši od 01. travnja 2020. godine;
  • Oslobađanje od plaćanja svih zakupnina prema Općini Posušje za vrijeme trajanja prirodne nesreće;
  • Odlaganje ovršnih postupaka i odgoda postupaka prisilne naplate pokrenutih od strane Općine Posušje, javnih ustanova i javnih poduzeća kojima je osnivač Općina Posušje, za vrijeme trajanja prirodne nesreće;
  • Omogućavanje plaćanja obveza prema Općini Posušje nastalih do 1. siječnja 2020. godine u mjesečnim ratama bez kamata, do kraja 2020. godine na temelju zahtjeva korisnika prava;
  • Osiguranje dijela minimalne neto plaće zaposlenika kod pravnih i fizičkih osoba iz članka 2. spomenute Odluke za travanj i svibanj u iznosu od 300,00 KM mjesečno, odnosno razmjerno broju dana koliko je trajala zabrana obavljanja gospodarske aktivnosti u travnju i svibnju iz Proračuna općine Posušje za 2020. godinu za sve one koji nisu obuhvaćeni Federalnim i Županijskim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Od ostalih točaka usvojeno je Izvješće o radu Općinskog načelnika općine Posušje za 2019. godinu, Program rada Općinskog načelnika općine Posušje za 2020. godinu te Izvješće o radu Općinskog pravobraniteljstva Posušje za 2019. godinu.

Široki Brijeg: 600 KM radnicima u tvrtkama koje su prekinule rad, poduzetnici oslobođeni nameta

Također je usvojena Odluka o osnivanju Općinskog pravobraniteljstva općine Posušje, radi usklađivanja s izmjenama i dopunama Zakona o pravobraniteljstvu u ŽZH.

Usvojeno je i Izvješće o implementaciji plana kapitalnih investicija za 2019. godinu. Kako se navodi u Izvješću realizirana je izgradnja mini hidroelektrane, dovršen je proces izgradnje nogostupa na području općine Posušje, izgrađen kružni tok na Trgu Ivana Pavla II. te je završena izgradnja putne infrastrukture u poslovnoj zoni Osrdak. U procesu su radovi na izgradnji I. faze gradske kanalizacije, izgradnji vodovodne mreže Rakitno, Vir, Zagorje, rekonstrukciji i dogradnju područne škole Čitluk te izgradnji nove osnovne škole u Posušju.

Nadalje, vezano uz infrastrukturu, u procesu je izgradnja gradskog parka na Mokrom Docu, uređenje zelenih površina, uređenje lokaliteta Ričina te asfaltiranje ulica i cesta u mjesnim zajednicama.

Grad Ljubuški za pomoć gospodarstvu isplatio 106.070 maraka

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o osnivanju Srednje strukovne škole Posušje. Dopune se odnose na uvrštenje novih zanimanja u školskoj 2020./21. godini, a to su elektrotehničar i farmaceutski tehničar.

Od ostalih točaka, usvojeno je Izvješće o radu Športskog saveza općine Posušje za 2019. godinu, Prijedlog Rješenja o razrješenju člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća Vodovod d.o.o. Posušje te Prijedlog Rješenja o imenovanju privremenog člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća Vodovod d.o.o. Posušje.

Iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa usvojene su sljedeće točke:

  • Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RAKITNO-ZBORNJAČA (Nogometni stadion)
  • Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana BROĆANAC-BAŠIĆI
  • Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana CARSKI GAJ (ulice Ante Kovačića i Augusta Šenoe)

ŽZH prva u FBiH usvojila “korona-zakon”

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Posušje)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.