Posušje: 350 lovaca u lovačkoj hajci

Lovci iz Tomislavgrada, Posušja, Širokoga Brijega potpomognuti lovcima iz ostalih krajeva Hercegovine, susjedne Bosne i Dalmacije, sastali su se u Podbiloj radi hajke na štetočine koja je ujedno predstavljala i završetak lovova i zajedničkih druženja u lovnoj sezoni 2015./2016.

Ovo druženje na ledinama i pod šatorom u podbiljskom prančioku nedaleko od crkve sv. Petra i groblja u Petrovića Ceri otpočelo je jutarnjim umivanjem u blagoslovljenoj vodi i ljubičicama što su ih lovci pripremili onima koji to nisu tradicionalno obavili kod svoje kuće za blagdan Cvjetne nedjelje.

Nakon toga uslijedilo je postrojavanje svih lovaca i nekoliko pozdravnih govora; prvo predsjednika Lovačke udruge Milan Mikulić iz Vira Fidela Koštre, potom predsjednika Odbora za lovstvo ŽZH Marija Hercega. Na kraju službenog uvodnika, glavni lovnik Mladen Bešlić predočio je raspored i plan hajke, te mjere opreza i poštivanje običaja lovačke etike kojih su se morali pridržavati svi lovci u hajci.

podbila_lovci_2

Lijep i pretopao dan za ovo doba godine, prisilio je lovce na laganu šetnju i minimalnu aktivnost pa je tako sva divljač ostala mirna, čitava i netaknuta. Hajka je započela i završila na najbolji način, a sve ono najbolje i najljepše dogodilo u drugom poluvremenu prelijepog lovnog dana.

Svi se lovci iz pogona i s čeka vratili su se živi i zdravi na zborno mjesto odakle su pošli, a tu se okupi njih preko 350, svečano obučenih i spojenih u jednu prelijepu cjelinu.

Zajednički ručak započeo je molitvom, što ju je predvodio predsjednik Fidel Koštro, zatim blagovanjem ukusno spremljenoga graha i lovačkih kuhanih specijaliteta, ugodnim razgovorima i natjecanju u starim športskim disciplinama (potezanju konopca i šijavici), a sve to uz tradicionalna pučka pjevanja: gange, rere i bećarca.

I virski župnik don Ilija Drmić navratio se k lovcima nakon slavljenih triju svetih misa, od kojih je završna bila u Podzavelimu, gdje su vjernici kao i u Viru nakon dviju misa, kupovali krunice, maslinove grančice, ukrašena jaja i drugo od čega utržak ide za izgradnju dviju crkava u Njoku i Navindi, dvama mjestima u afričkoj Zambiji. I on je tu ručao a ručkom su ponuđeni i njegovi suputnici kojima nije stalo do jela nego do gledanja igara u izvedbi lovaca.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.