Posušje: 23 godine od utemeljenja prva profesionalne vojne postrojbe HVO-a

Na blagdan sv. Ante u posuškom Gradcu i ove godine je tradicionalno obilježena obljetnica utemeljenja prve profesionalne hrvatske vojne postrojbe HVO-a, Pukovnije ”Ante Bruno Bušić”.

Program je započeo svetom misom u 16:00 sati, koju je predvodio prvi biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić, koji je prisutnima poručio kako se povijest ne smije zaboraviti, ali da joj ne treba ni robovati, već poštivati raznolikost i potjecati na zajedništvo.

Nakon svete mise uslijedilo je postrojavanje postrojbi sa stijegovima u mimohod koji je krenuo od župne crkve sv. Franje Asiškoga do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’.

Po završetku svečanog mimohoda uslijedila je izvedba hrvatske državne himne ‘Lijepa naša’, a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. Zatim su pozdravljeni gosti i uzvanici i prišlo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća, potom su članovi posuške frame pročitali prigodne recitale.

Među uzvanicima bili su nazočni gosti sa svih razina vlasti u BiH: Član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora  Dragan Čović sa suradnicima, predsjedatelj Doma naroda, Bariša Čolak, ministar prometa i komunikacija u vladi Federacije Denis Lasić, ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić; predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić zajedno s ministrima u Vladi ŽZH, ministar branitelja ŽZH Mladen Begić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević te ministar MUP-a ZHŽ Zdravko Boras; Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, prenosi službena stranica općine Posušje.

Ispred hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine današnjoj obljetnici u Gradcu nazočili su: pukovnik Mijo Šteko, brigadir Slaven Galić i bojnik Dinko Ivković.

Po polaganju vijenaca i paljenu svijeća nazočne je pozdravio Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić„ pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako članovi udruga trebaju skrbiti jedni za druge, te da trebaju biti složni i jednistveni, na svim, horizontalnim i vertikalnim razinama.

Potom se obratio i hrvatski član Predsjedništva BiH te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je kazao: ”Dragi prijatelji, svi mi koji smo vezani za ovu časnu postrojbu, u vrijeme 90-tih smo bili zajedno i zato smo i uspjeli, ali ovih 106 naših sinova zaslužuje jednu posebnu dimenziju koji će proučavati svi koji budu dolazili na ovaj svijet, jer su to naši najveći sinovi našega naroda, a ponositi ćemo se time samo ako smo ovako zajedno okupljeni“. „Nikad nećemo miješati politiku i naše braniteljske udruge, one su na taj način dio naše politike, želim da buduću obljetnicu obilježavate u još većem broju”, istaknuo je između ostalog Čović.

General Željko Glasnović u obraćanju na svoj poseban način istaknuo je kako: ”Nije vrijeme za očajavanje već trebamo ići naprijed. Sramota je da se uopće ne spominje u Ustavu Republike Hrvatske da je HVO branilo Hrvatsku domovinu i to trebamo popraviti”.

Od govornika još se obratio savjetnik za branitelje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović,  Ante Deur.

Na koncu službenog dijela programa potpisala se nova Povelja o suradnji s još četiri Udruge iz Republike Hrvatske, te su dodjeljene plakete Draganu Čoviću za potporu i suradnju i ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću za suradnju i financijsku potporu.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

Komentiraj: