Postoji više razloga zašto bi djeca trebala hodati bosih nogu

Mame koje obuju djecu u cipelice s petom izazivaju osudu javnosti, poput holivudske glumice Katie Holmes, jer ih smatraju štetnim za dječja stopala. Ipak, sve više stručnjaka smatra da je najbolje dječju obuću, kada god se to može, potpuno izostaviti.

Pedijatri specijalizirani za stopala, vjeruju da maloj djeci obuća može poremetiti hod i razvoj. Djeca drže glave visoko kada hodaju bosonoga zato što tako bolje osjete tlo i imaju manje potrebe da gledaju kuda hodaju te bolje održavaju ravnotežu.

Također se smatra da hodanje bez obuće razvija mišiće i ligamente te jača luk stopala, poboljšava svijest o položaju u prostoru i popravlja držanje.

Navikli smo se na hodanje u cipelama kao da je to prirodno, a nije.

Iako više ne skupljamo plijen i hodamo asfaltom koji je pun opasnosti za stopala, možemo učiti od naših predaka.

Đonovi su izmišljeni kao privremeno rješenje, da bi zaštitili stopala onda kad je to potrebno, tvrde učitelji alternativnih metoda liječenja.

Prema istraživanju objavljenom 2007. godine u časopisu The Foot, oštećenja nastaju jer se noga koja raste prilagođava obliku cipela, a šanse za to su veće što je dijete mlađe. Što su djeca češće bosa, to noga može prirodnije rasti.

Dječja nožica nije minijaturna verzija odrasle noge. Ona ustvari ne sadrži kosti već je sačinjena od hrskavice koja se tijekom godina okoštava i formira 28 kostiju koje čine stopalo. Ovaj proces završava se tek u kasnim tinejdžerskim godinama pa je izuzetno važno da obuća bude dobro izabrana.

Većina dječje obuće je kruta, ne daje fleksibilnost stopalu i previše podiže petu. Ovo je naročito važno kod djece do tri godine koja tek uče hodati, jer ih podignuta peta tjera da se naginju naprijed, tvrde pedijatri.

Mnogi stručnjaci vjeruju da odgovornost nije samo na roditeljima, već i na proizvođačima. -Roditelji vide neki tip dječje cipele i pomisle, ako je u prodaji, mora da je prikladan za dijete, smatra Byrne.

Funkcionalno, obuća nije obavezna, smatra ortoped Mike O’Neil.

Veće su šanse da problemi nastanu od nošenja nego od nenošenja cipela. Neki od njih su deformacija stopala zbog loše obuće, urasli nokti i atletsko stopalo. Naravno, morate razmotriti okolnosti poput prostora u kojem se dijete kreće. Nitko ne želi da mu dijete bosih nogu korača asfaltom punim prljavštine, psećeg izmeta i polomljenog stakla.

Cipele koje imaju potpuno savitljiv đon, širok i dubok prostor za prste, anatomski ispravan kalup te prilagodljiv zadnji dio i vrh su dobra dječja obuća prema mišljenju pedijatara, prenosi Avaz.ba.

Što više raste svijest o pogodnostima bosih nogu i štetnosti loše obuće, proizvođači cipela morat će prihvatiti ovaj “bosonogi” model, tvrde oni.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.