Postoji suglasnost o lokacijama smještaja migranata u BiH

Članovi Operativnoga stožera za pitanja migracija u BiH održali su u Sarajevu sastanak na kojem je istaknuto kako je postignut dogovor o lokacijama za smještaj migranata, te da su i predstavnici lokalnih zajednica suglasni sa tim rješenjima.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne o najnovijim aktivnostima u vezi smještaja migranata na području Unsko-sanske županije, naglasivši da je u srijedu počelo smještanje obitelji i maloljetnika bez pratnje u hotel “Sedra” kod Cazina, navodi BHRT.

Dio migranata prošlog tjedna iz Bihaća je premješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USŽ-a smještene su u Imigracijski centar u Lukavici.

Ministar je upoznao prisutne da su konačno sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvaćanje migranata na području USŽ, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja ovog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Mektić tvrdi kako će se time u potpunosti rasteretiti grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduvjeti i osigurana financijska sredstva za početak opremanja lokacije “Ušivak” kod Hadžića, gdje će također biti smješteni migranti sa područja Sarajevske županije.

Razgovaralo se i o načinu i potrebama za jači nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi bili spriječeni nelegalni ulasci migranata sa područja Srbije i Crne Gore. Od početka godine registrirano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.