Postoji šest različitih madeža, a evo što upućuje na melanom

Najbolji način prevencije melanoma uvijek je redovita kontrola madeža i drugih promjena na koži. Broj oboljelih od te opake bolesti je u stalnom porastu, a svake godine liječnici otkriju oko 580 novih slučajeva.

Specijalistica dermatovenerologije mr. Klaudija Šebetić, dr.med., objasnila je kakve sve vrste madeža postoje na tijelu i kako na vrijeme uočiti promjene na njima.

1. Junkcionalni melanocitični madež

To je madež koji nastaje još u ranoj dobi u djece i mladih. Najčešće se pojavljuje nalik na male točkice i može se nalaziti posvuda na tijelu. Vrlo su rijetki slučajevi u kojima takva vrsta madeža nastaje u pedesetima ili u šezdesetim godinama života. Sam po sebi je neopasan i nalikuje na pjegicu. Uglavnom se smeđe, tamnosmeđe ili čak crne boje.

2. Složeni madež

Najčešće je dobroćudan. Može ga imati svaka osoba i može biti različitog intenziteta svjetlije ili tamnije smeđe boje. Središnji dio je obično uzdignut i ondje su smještene pigmentne stanice. U većini slučajeva riječ je benignoj tvorbi koja se rijetko pretvara u opasnije oblike.

3. Intradermalni madež

Obično je boje kože ili blago svijetlosmeđi i oni se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga ako osobama smetaju ili ih stalno ozljeđuju. Uglavnom ih nalazimo na području glave, vrata i gornjeg dijela tijela, a ponekad iz njih mogu rasti i dlake. Najčešće je riječ o dobroćudnim madežima.

4. Pjegice

Pjegice su česte kožne promjene kod svjetloputih osoba koje možda imaju i malo crvenkastu kosu ili obrve, plave oči i općenito svjetliju put. Uvijek su dobroćudne i ne zahtijevaju liječenje te nikad ne prelaze u melanom. Budući da je riječ o pigmentnim stanicama koje reagiraju na UV zračenje, tijekom ljeta ih na koži ima više nego zimi.

5. Lentigines

To su smećkaste flekice nalik pjegicama koje se javljaju u području ramena i na gornjem dijelu leđa. Nastaju ako je koža oštećena zbog čestog izlaganja suncu. Osoba koja ima puno takvih promjena po leđima svakako se treba obratiti dermatologu radi pregleda kože, jer zbog puno izlaganja suncu postoji opasnost od razvoja melanoma.

6. Displastični ili atipični madeži

Na tijelu se može javiti samo jedan takav madež, a mogu biti i mnogobrojni. Mogu nastati bilo gdje na tijelu. I kod ovakvog tipa madeža čovjek treba biti oprezan jer nastaju kao rezultat izlaganja suncu. Mogu imati različitu boju i oblik te svatko tko ga primijeti na koži obavezno se mora javiti dermatologu radi kontrole. Obično su takvi madeži veliki, ravni te nepravilnih rubova i pigmentacije.

Kod promatranja madeža i promjena na njima treba upamtiti jednostavno ABCDE pravilo.

  • Asimetrija – ako je madež nejednake visine, različitih boja, na jednom dijelu je veći ili tanji, treba potražiti savjet stručnjaka
  • Border – ako rub madeža nije pravilan nego nazubljen
  • Color – ako su boje unutar madeža različite ili je madež sam iznenada promijenio boju
  • Diameter – ako je madež počeo mijenjati promjer i iznenada se širiti
  • Evolving – ako je madež počeo rasti ili se mijenjati, vrijeme je za posjet dermatologu.

Niti jedna od navedenih promjena nije alarmantna i važno je upozoriti ljude da se melanom liječi uspješno ukoliko se na vrijeme otkrije. Zato je važno redovito posjećivati dermatologa te samokontrolom pratiti promjene na koži, zaključila je dr. Šebetić.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.