Postoji samo sedam žena na svijetu koje ne moraju nositi crno pred Papom

Sanja Musić Milanović u ponedjeljak je sa suprugom Zoranom Milanovićem došla na privatnu audijenciju kod pape Franje.

Supruga hrvatskog predsjednika za susret s Papom odabrala je crninu jer tako nalaže strogi protokol u Vatikanu.

Sanja je odjenula decentnu crnu haljinu dužine ispod koljena, tamne čarape i crne cipele, a od nakita je nosila moderni crni prsten.

Sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod Pape bi, prema protokolu, morale nositi crninu i veo. Veo ne moraju nositi ako imaju kratku kosu.

Ipak, trenutno postoji sedam žena na svijetu koje pred Papom ne moraju nositi crninu i njima je dopušteno da se pred Papom pojave u bijelom.

Ta povlastica se zove le privilege du blanc na francuskom jeziku ili il privilegio del bianco na talijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze.

“Privilegiju bijelog” trenutno mogu koristiti princeze, vojvotkinje i kraljice: Charlene od Monaca, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dvije belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), dvije španjolske kraljice (Leticija, supruga kralja Filipa i Sofija, njegova majka) i Marina, princeza od Napulja, prenosi Index.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha. Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna. Također, do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Nizozemske, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Kraljica Elizabeta nekoliko se puta sastala s papom bez crnine, ali se to događalo na neformalnim sastancima.

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele s papom, a između ostalih i Kolinda Grabar-Kitarović i bivše prve dame Michelle Obama i Melania Trump. Ipak, posljednjih godina to pravilo je malo “olabavilo”, piše britanski Telegraph, pa su se primjerice Angela Merkel, Camilla Parker Bowles pa čak i supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja, pred papom pojavile bez pokrivala za glavu, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno vrijedilo strogo pravilo, govori i činjenica da je Camilla još 2009. godine, kada je papu posjetila prvi put, bila u crnini i s velom preko glave, a tek se 2017. godine “ohrabrila” i pojavila u bež izdanju, bez pokrivala za glavu.

I princeza Diana je za svoje susrete s papom Ivanom Pavlom II. uvijek nosila odjeću propisanu protokolom.

Milanović s Papom: Bilo bi dobro da se Gospa u Međugorju ne pojavljuje svaki dan

(www.jabuka.tv | Foto: Vatican Media)

2 komentara

  • Koje licemjerje? U redu protokol i nekakva pravila, ali za sve. Koje kraljice i princeze. To su ljudske izmišljotine. Što si bio veće zlo i veći negativac to si više kotirao na društvenoj ljestvici. Kraljevo stavljeni od ljudi, u većini nemilosrdni gadovi. Zašto bi njihove žene bile iznad drugih. Ma nemoj. To s Bogom ni njegovim zakonom nema veze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.