Postojanje naftnih zaliha u FBiH plaćat će izravno građani

Provedba Zakona o naftnim prerađevinama FBiH kojim se, između ostalog, regulira pitanje terminala koji prelaze u operatera rezervnih naftnih prerađevina, te se ispunjavaju obveze prema Energetskoj zajednici do uspostavljanja obveznih rezervi na razini države, opet će se prelomiti izravno preko lisnica građana FBiH.

Protiv zakona oporba

Kako bi funkcionirao naftni terminal u kojem bi se skladištila dovoljna količina nafte i naftnih prerađevina, mora se uvesti novčana naknada na listu goriva koju će izravno plaćati vozači u FBiH. Uvođenju novih nameta na gorivo, koje bi samim tim po automatizmu bilo skuplje, u federalnom Parlamentu su se usprotivile oporbene stranke, smatrajući kako je nedopustivo da se provedba jednog zakona u vrijeme loše socijalne i ekonomske situacije plaća iz džepova građana.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ponuđen je prijedlog da se pitanje Naftnih terminala FBiH riješi na način da oni postanu neka vrsta operatera koji će skrbiti o čuvanju obvezne količine naftnih rezervi. Kako bi taj naftni operater funkcionirao, uvodi se naknada od jednog feninga po litri goriva koja će se, između ostalog, koristiti za rekonstrukciju četiriju kontinentalnih terminala i za obnavljanje rezervi. Sve s ciljem osiguranja, kako su to službeno objasnili, stabilnosti tržišta, jer na tržištu naftnih prerađevina isključivo ovisimo o uvozu i međuentitetskoj trgovini. “Federacija BiH nema svojih proizvodnih kapaciteta.

Na taj način će se u jednom razumnom razdoblju u funkciju staviti sva četiri kontinentalna terminala i nekih 120.000 kubika zapremine i osigurat će se da nećemo biti tako ovisni o poremećajima, prije svega o globalnim poremećajima na tržištu naftnih prerađevina”, kazao je nedavno federalni ministar industrije i energetike Erdal Trhulj.

Komisija za naftu

Zakonom o naftnim prerađevinama se osniva Regulatorna komisija Federacije BiH među čijim je nadležnostima nadzor i reguliranje odnosa između uvoznika, trgovaca na veliko i malo, prijevoznika i kupaca naftnih prerađevina, kao i izdavanje ili oduzimanje licencija za obavljanje energetskih djelatnosti. Regulatorna komisija osigurava nediskriminaciju, efikasnu konkurenciju i funkcioniranje tržišta naftnih prerađevina, obraćajući posebnu pozornost na sigurnost opskrbe naftnim prerađevinama, na cijelom prostoru Federacije BiH.

(Vecernji.ba)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.