Postignut dogovor o primirju na istoku Ukrajine

Ukrajinski, ruski i pregovarači iz OESS-a su u srijedu postigli dogovor o potpunom prekidu vatre od 27. srpnja između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista na istoku Ukrajine, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika.

Iskorak je rezultat učinkovitog rada ukrajinskog izaslanstva uz pomoć naših međunarodnih partnera u Berlinu i Parizu, objavila je služba predsjednika Volodimira Zelenskog za odnose s medijima.

Ured ukrajinskog predsjednika podsjeća da je puno i sveobuhvatno primirje, ako ga druga strana ispoštuje, preduvjet za provedbu sporazuma iz Minska.

Sporazum iz Minska, uz povlačenje teškog naoružanja i stranih oružanih skupina iz područja sukoba, predviđa i provođenje ustavnih reformi, među kojima pokretanje izrade novog Ustava do kraja 2025. i decentralizaciju regija Donecka i Luhanska u dogovoru s predstavnicima tih zona.

U tinjajućem sukobu ukrajinske vojske i pobunjenika koje podržava Rusija od 2014. ubijeno je više od 13.000 ljudi. Veće borbe su okončane s primirjem dogovorenim u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. no u sporadičnim sukobima još uvijek pogibaju civili, ukrajinski vojnici i separatisti.

Zelenskij je od pobjede na izborima prošle godine nastojao riješiti sukob i dogovorio više razmjena zarobljenika.

Ukrajina i Rusija su u neprijateljskom odnosu otkako je Moskva 2014. zauzela Krim i podržala pobunu na istoku Ukrajine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.