Poslodavcima i zatvorska kazna zbog rada “na crno”

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković poručio je da će jedna od sljedećih Vladinih mjera, u cilju suzbijanja sive ekonomije i rada “na crno”, biti kazneno gonjenje poslodavaca kod kojih budu nađeni neprijavljeni radnici.

Višković je rekao da će to biti propisano izmjenama Kaznenoga zakona, odnosno da će kazna za neprijavljenog radnika i dalje ostati 2.000 KM, ali će, osim toga, protiv poslodavca biti podnesena kaznena prijava i prijetit će mu zatvorska kazna.

Premijer RS-a je za Euroblic potvrdio da će jedna od Vladinih mjera biti određene korekcije u Inspektoratu RS-a jer inspekcije ne rade dobro svoj posao.

Objasnio je da će mali broj inspektora dobiti dodatne ovlasti, poput ulaska u posjed bez naloga suda ili kontroliranja čak i svojih kolega.

Jedan od prvih prioriteta nam je pomoći gospodarstvu da postane konkurentno i produktivnije da bi se to onda prelilo na povećanje plaća. To je automatski povezano s pričom da u nekoj mjeri zaustavimo odlazak naših ljudi vani, rekao je Višković.

Naveo je da će se, ako bude rasta izravnih poreza za nekoliko postotaka, moći za taj postotak smanjiti izravno opterećenje gospodarstva.

Učinkovitost i konkurentnost gospodarstva možemo povećati i smanjenjem sive zone, nelojalne konkurencije i nizom drugih mjera. Jedna od mjera za smanjivanje sive zone je i mijenjanje zakonskih rješenja kad je riječ o dividendi koju određeni poslodavci koriste za isplatu plaća za rad “na crno”, istaknuo je Višković.

Rekao je da reforma javnoga sektora ne znači otkaz za višak radnika, već eventualno njihova preraspodjela u nova poduzeća ili realni sektor gdje bi prvu godinu iz proračuna bilo izdvajano za plaću tog radnika.

Višković je rekao da je cilj dostignuti razinu prosječne plaće od 1.000 KM, ali nije želio precizirati rok za to.

Mogu sa sigurnošću reći da već od 1. siječnja dolazi do povećanja prosječne plaće za nekoliko postotaka, rekao je.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Nek se riješe radnje na crno pa će se dobiti i novi prijavljeni radnici, koliko na tržištu ima koji rade na crno obrte, npr. Keramičari, moleri, zidari, fasaderi, razni bravarski obrti, frizerke, šminkeri, razni serviseri svih uređaja itd, mislim da ih ima duplo više nego prijavljenih

  • Ajde u svadbene salone ali kad su svatovi i vidi osoblja.Minimum 30 ljudi.a prijavljena dva.Iš u 3 p.m.Kupe inspektore za kilo salame.Tuga da jedan mali kafić ima više prijavljenih i plati više obaveza od ovih likova.Oni su tvornice para ali i dobri za dat mito.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.