Poslodavci pri natječaju ne bi smjeli tražiti pojedine dokumente

Osobna iskaznica BiH

Ukoliko vam poduzeća ili institucije, dok nude radna mjesta, u natječaju traže da im dostavite kopiju osobne iskaznice ili uvjerenje o nekažnjavanju, znajte da je riječ o zahtjevu za koji nemaju uporište u zakonu. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH napominju da javni organi koji vrše obradu ovih podataka, odnosno zahtijevaju od građana da im ih daju, za to moraju imati valjan pravni osnov, pišu ‘Nezavisne novine’, prenosi Zenicablog.

“U praksi su evidentni različiti slučajevi nezakonite obrade osobnih podataka, ali kao najčešće možemo izdvojiti neosnovano zahtijevanje dokumentacije od sudionika na natječajima, kao što su zahtijevanje kopije osobne iskaznice, te uvjerenja o nekažnjavanju, ali tu spada i obrada jedinstvenog matičnog broja, protupravno davanje osobnih podataka trećoj strani i slično”, naveli su iz te agencije.

Osobni podaci su, pojašnjavaju iz Agencije, ime i prezime, JMB, adresa prebivališta, odnosno boravišta ili bilo koji drugi podatak na osnovu koga možemo prepoznati ili utvrditi o kojoj osobi se radi. Na pitanje koje su kazne predviđene za one koji krše prava građana, u smislu da im nezakonito uzimaju osobne podatke, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH navode da su novčane kazne propisane u rasponu od 100 KM do čak 100.000 KM.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, komentirajući natječaje za posao u kojim se traži i dokumentacija poput uvjerenja o nekažnjavanju i kopija osobne iskaznice, kaže da ne vjeruje da je riječ o hiru onih poslodavaca koji takve papire traže. “Jednostavno, radi se o nepoznavanju propisa. Kad se zakoni ne usvajaju, onda poslodavci praktično ne sudjeluju u raspravama. A, inače i sam sam vidio u mnogo oglasa da traže uvjerenje o nekažnjavanju”, priznaje Bakšić.

Eventualne žalbe po navedenom osnovu spadaju i u domen rada Odjela za praćenje političkih i građanskih prava pri Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH. Ipak, kako je potvrđeno, takvih žalbi lani nije bilo. “Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH tijekom prošle godine nije zaprimila žalbe od strane građana kojima su prekršena prava time što su im nezakonito uzeti osobni podaci”, navode u toj instituciji.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH, kazao je da najveću prijetnju zaštiti ovih podataka predstavljaju loša zakonska rješenja, nepoštivanje zakona, loše navike i prakse, te nepostojanje konkretne odgovornosti.

(Nezavisne.com)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.