Poslodavci predlažu povećanje minimalne plaće za oko stotinu KM – Jabuka.tv

Poslodavci predlažu povećanje minimalne plaće za oko stotinu KM

Minimalna plaća u BiH, kao i u zemljama regije, je među najnižima u Europi. Skoro svaki treći radnik u gospodarstvu prima minimalnu plaću koja iznosi 370 KM, piše Večernji list.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako do povećanja minimalca može doći samo kada se postigne dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata. Mnogi smatraju kako su usvajanjem Zakona o radu stvoreni preduvjeti, te su poslodavci izrazili spremnost da se u FBiH poveća minimalna plaća.

Njenu visinu, pak, treba definirati opći kolektivni ugovor koji poslodavci trebaju usuglasiti sa sindikatima. S druge strane, sindikati smatraju da način na koji poslodavci žele uvećati minimalac može rezultirati smanjenjem ostalih plaća.

U sindikatu tvrde da nije riječ o novoj ideji poslodavaca, ali se čekalo usvajanje novog Zakona o radu.

”I na taj način oni su željeli samo jamstvo da jedna jedina plaća koja se određuje bude minimalna plaća, dok sve ostale poslodavci određuju prema svom nahođenju”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović. Kako je kazao Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, bit minimalne plaće nije da je ona obračunska i ekonomska kategorija.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca, je kazao kako ni jedna druga plaća ne može biti vezana s najnižom plaćom.

Građani podržavaju povećanje minimalne plaće, ali su različita mišljenja koliko bi trebala iznositi. Jedno je sigurno, sadašnjih 370 KM smatraju nedovoljnim za normalan život.

Poslodavci su već definirali prijedlog da to povećanje bude za oko stotinu KM, odnosno 30 posto. Bez obzira što mnogi smatraju da BiH ima jeftinu radnu snagu, ona je skupa kada se uzmu i ostali parametri. Potrošačka košarica i dalje je dvostruko skuplja od prosječne plaće te u Sindikatu smatraju da određivanje najniže plaće mora biti i briga države.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.