Posljedice afričke kuge i vremenskih nepogoda platit će svi građani

Vremenske nepogode koje su uništile usjeve i voćnjake u BiH, regiju, ali i šire, te pojava afričke svinjske kuge ostavit će velike posljedice na domaće tržište hrane.

Iako je još rano prognozirati u kojem će obujmu nove nedaće utjecati na cijenu i količinu dostupnih proizvoda, već sada je i više nego izvjesno da nas očekuje neizvjesna jesen.

Potrošači su, po svemu sudeći, u velikoj nevolji jer i sada jedva sastavljaju kraj s krajem, piše Večernji list.

Poskupljenje je više neosnovano nego što jest. Nema sumnje da će i ova najnovija događanja pojedinci iskoristiti da dodatno dignu cijenu hrane. Ne znamo dokle više ovako. Ljudi izbacuju već uvelike iz svoje kupnje osnovne životne namirnice. A, po svemu sudeći, tako će biti i dalje, navode predstavnici potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede RS jučer je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS isplatilo 2,166.494 KM uzgajivačima svinja. Novac se isplaćuje po osnovi zaključka Kompenzacijskog fonda kao podrška za sanaciju štete i provođenja mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke svinjske kuge. Također, jučer je isplaćeno i 1,180.085,80 KM po osnovi podrške modernizaciji protugradne preventive.

Inače, afrička svinjska kuga potvrđena je na još tri imanja u Lijevča polju, a očekuje se na još jednom, rekao je predsjednik Udruge svinjara RS Mišo Maljčić.

On je ukazao na problem preprodaje praščića koji završavaju na nelegalnim klanjima. Na sastanku s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Savom Minićem i gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem Maljčić je rekao da veliki broj farmera koji se bave preprodajom svinja radi tajno, preprodaju prasad koja završavaju na divljim klanjima, neregistriranim pečenjarama, i tako se doprinosi da se virus još više prenosi.

On je istaknuo da je najveći problem bio prilikom izdavanja zdravstvenih potvrda, putovnica, da su pojedine osobe mogla knjižiti na nepoznatu osobu podrijetlo prasadi i samim tim narušavaju određene mjere koje se trebaju provesti da bi bili zaštićeni, piše RTRS.

Maljčić je rekao da je Udruga tražila da ispita tko je sudionik u tome, pogotovo pri izdavanju tih zdravstvenih potvrda. Olujno nevrijeme koje je, u više navrata, u srpnju zahvatilo Gradiško Potkozarje, s rekordnim zasadima voća, i lijevčansku ravnicu, bogatu žitom i povrćem, prouzročilo je ogromnu štetu. Posljedice su dalekosežne i nenadoknadive, smatraju voćari.

Predsjednik Udruge voćara RS Dragoja Dojčinović iz Donjih Podgradaca, kojem je oluja odnijela krov s hladnjače za voće, ukazuje na ogromnu štetu na objektima i u voćnjacima. Njegov primjer sasvim jasno oslikava situaciju na širem području zahvaćenom olujom.

Posjedujem 17 hektara voćnjaka, sada u punom rodu. Šteta na hladnjači je 90.000 KM, ali u voćnjaku je ona još veća. Tuča je uništila 500 tona jabuke, vrijednosti 300.000 KM. Kada sve zbrojim, moje gospodarstvo je izgubilo vrijednost u imovini i voću od pola milijuna KM, kazao je Dojčinović za Srpskainfo.

Proizvođači iz oba entiteta trebaju i nadaju se pomoći vlasti. Po svemu sudeći, bit će ovo jedna od gladnijih godina s obzirom na to da su nas u proljeće zadesile poplave, a posljednjih dana tuča i olujno nevrijeme, a uz to i afrička svinjska kuga. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je na Vlašiću sastanak ministra Kemala Hrnjića i njegovih pomoćnika sa županijskim ministrima nadležnim za oblast poljoprivrede.

Sastanak je sazvan s ciljem da se planskim pristupom poboljša poljoprivredna poticajna politika na razini FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave. Sastanak je bio prilika da se razgovara i o unaprjeđenju rada poljoprivrednih savjetodavnih službi kao i projektima međunarodnih financijskih partnera i sredstvima namijenjenim županijskim ministarstvima poljoprivrede u FBiH.

Iznesene su i posljednje informacije vezane uz širenje afričke svinjske kuge na teritoriju FBiH, aktivnosti koje resorno Federalno ministarstvo poljoprivrede poduzima sa županijskim ministarstvima, ali i drugim nadležnim institucijama koje su uključene u aktivno rješavanje ovog problema.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.