Poslali poruku svijetu: Jedna od najmanjih beba izborila se za život

Beba Manushi, koja je pri rođenju težila samo 400 grama i bila duga 21 cm, nakon šest mjeseci je puštena kući.
Manushi je najmanje novorođenče u Aziji i jedna od najmanjih beba na svijetu. Na svijet je došla 15. lipnja, carskim rezom, nakon što je njezinoj majci u 28. tjednu trudnoće naglo skočio tlak.

Djevojčica je rođena s nedovoljno razvijenim plućima i nije odmah mogla samostalno disati. Njena koža bila je pretanka, organi nerazvijeni, a njena minijaturna stopala bila su manja nego prst njenoga oca. Šanse da preživi bile su minimalne, no Manushi je ubrzo počela dobivati na težini.

Ona je naše čudo. Borila se i borila iako nije imala šanse i uspjela je, rekla je njezina majka Seeta.

U Indiji i Južnoj Aziji ranije nije zabilježeno preživljavanje tako male bebe, piše Klix.ba.

Kada je rođena, nismo znali što da očekujemo. Borila se da diše pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njena nerazvijena pluća. Njena crijeva nisu bila dobro razvijena pa je nismo mogli adekvatno hraniti, rekao je neonatolog i direktor bolnice Sunil Janged.

Nakon sedam tjedana počeli su je hraniti mlijekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dječje bolnice. Liječnici kažu kako je struktura njezina mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba.

Odlučili smo spasiti život bebe i pružili joj potrebnu zaštitu jer smo htjeli poslati poruku svijetu da žensko dijete mora biti zaštićeno. U državi kao što je Rajasthan, u kojoj je čedomorstvo ženske djece često, morali smo napraviti korak kako bismo spriječili tu groznu praksu, rekao je Janged.

Inače, najmanja beba ikad preživjela je Emilia Grabarczyk, koja je rođena 2015. godine u Njemačkoj, a koja je pri rođenju težila samo 229 grama.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.