Poskupljenja u BiH najteže podnose umirovljenici i nezaposleni

Osim što cijene osnovnih životnih namirnica neumoljivo rastu, najavljuju se i ona nova nova koja se odnose na struju i energente.

Tradicionalno, poskupljenja najteže podnose umirovljenici i nezaposleni. Osim građana zabrinuti su i ekonomski analitičari koji ocjenjuju da je ovo samo početak. Bez sjednica, prijedloga i dogovora vlasti kako pomoći najugroženijima.

Na ukidanje trošarina čeka se gotovo godinu dana. Izbori su prošli, pa nema više ni jednokratnih davanja. Da će zima biti neizvjesna i duga, najavljuju nova poskupljenja struje i energenata.

Sve vlade i svi parlamenti koje imamo u BiH, bez obzira na izbore koji su prošli, mogu raditi u punom kapacitetu. Nema nikakvog izgovora da se čeka nova vlast. Druga je stvar možemo li očekivati da to zaista i učine kad nisu čak ni u izbornoj godini, u prethodnim mjesecima. Razloga za optimizam nemamo, kazao je ekonomist Igor Gavran.

Najveći problem ostaju velika masa populacije koju sada možemo svrstati u siromašne, koje je inflacija svrstala u siromašne i to je oko 40 posto ukupne populacije, kaže Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Slično je i u regiji. Ipak, tamošnje vlasti su pokušale i još pokušavaju kontrolirati sve to zamrzavanjem cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, ukidanjem trošarina, primjenom poreznih olakšica.

I u BiH postoje rješenja, ali nedostaje volje.

Protiv inflacije se ne možemo boriti, ali možemo protiv njenih posljedica i to izvršavanjem značajnih transfera novca u korist onih koji su najviše i pogođeni inflacijom, dodaje Domazet.

U ovom trenutku cijena potrošačke košarice za četveročlanu obitelji u BiH iznosi gotovo 3.000 KM. Treba naglasiti da je minimalna plaća u FBiH 543 KM, a u Republici Srpskoj 650 KM.

Istovremeno, potrošačke cijene u FBiH za mjesec rujan veće su za 1,5 posto, dok godišnja inflacija iznosi 18 posto. U RS potrošačke cijene u rujnu povećane su za 1 posto, dok godišnja inflacija iznosi 16 posto, prenosi N1.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Umirovljenici koji su radili i uplatili 40 godina dali im sa 65 godina 500 KM mirovinu!
  A sebi samo jedno povećanje 500 KM na plaće od
  5-10 000 KM.
  Nezaposleni ionako ne dobivaju ništa a žrtve su rata i nepotizma pa kad navrše 65 godina nemaju ni tad im kao starim ljudima ovakva država neće dati ništa.
  Žalosno.

 • koga briga za siromašne, umirovljenike, nezaposlene…? Ljudski život-tuđi, nikome ne znači ništa, a najmanje onima koji su se zakleli na Hipokratovu zakletvu i onima kojima smo 40 godina plaćali zdravstveno, a sad moramo sve lijekove sami kupovati, a pogotovu one skupe, a mirovina minimalna. Dabili im svima bilo kao i nama siromašnim i jadnim umirovljenicima! Nemaju ni srama ni obraza, u Boga ne vjeruju jer sigurno ovako ne bi radili da i makar malo vjeruju da ON postoji! Bože dragi, što čekaš?

 • mene moja mati učila: sine ne stidi se radit i boga molit, ne ubij, ne ukradi, … ja učini, radio 40 godina i moja mirovina 500 maraka.

  • Ja, nažalost i sramotu vlasti je tako,500 KM za 40 godina rada i uplate u Fond sa 65 godina života daju ti taj jad.
   Stiće svakoga.

 • Krivi su vam poslodavci koji su uplacivali minimalne diprinose za mirovine.
  Malo ko se bunio i trazio da se uplacuju nirmalni doprinosi.
  A sad svi kukaju ..
  To su rezultati sutnje i cekanja da se neko drugi izbori za svoja prava

  • 13:25,
   Nisu krivi samo poslodavci već i Porezna koja je puštala lažne visine osobnih dohodaka i minimalne uplate doprinosa iako su znali morali znati da to nije istina.

 • Politicari sebi uplacuju pune doprinose.
  Nece se njima greska potkrasti.
  Da im se uplacuju minimalni doprinosi i oni bi tanje srali.
  Nego njima dobro i bas ih briga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.