Poskupjela registracija automobila u FBiH

Izmjenama Uredbe kojom se regulira cijena putarine pri registraciji vozila, građani FBiH koji su vlasnici putničkih automobila od ponedjeljka skuplje plaćaju registraciju, u prosjeku za 15 KM.
Federalna vlada donijela je, na sjednici održanoj 2. veljače 2016. godine, Uredbu kojom se određuje visina godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a ona se izračunava tako što se saberu iznos osnovne naknade i korektivni koeficijent, piše Klix.

Osnovna naknada za sva vozila iznosi 30 KM, a korektivni koeficijent ovisno o kategoriji vozila, za mopede je 1,20 KM, za putničke automobile do 1.001 kubnog centimetra zapremine 1,60, a za vozila do 1.600 kubika dvije KM. Za autobuse će se na osnovnu naknadu plaćati koeficijent od 3,75 do 22,70 KM, a za teretna vozila od 1,83 do 36 KM.

Pojednostavljeno, vlasnici automobila od 1.001 do 1.600 kubnih centimetara plaćali su putarinu 50 KM, dok nova cijena iznosi 60 KM. Za automobile od 1.600 kubnih centimetara do 2.000 kubnih centimetara putarina je iznosila 60 KM, a nova cijena je 75 KM, a vlasnici automobila zapremine između 2.000 i 2.500 kubnih centimetara za putarinu će izdvajati 140 KM umjesto dosadašnjih 100 KM. Svi koji imaju automobile iznad 2.500 kubnih centimetara za putarinu će izdvojiti 210 KM, dok su do sada izdvajali 150 KM.

Iz Vlade FBiH kažu da naknada za javne ceste, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, predstavlja javni prihod i značajna financijska sredstva koja su namijenjena za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta u Federaciji BiH i koja u ukupnoj masi javnog prihoda namijenjenog za financiranje javnih cesta čine 27,65 posto.

U obrazloženju za donošenje nove uredbe je navedeno da je uredba koja se primjenjivala od 2010. donijela negativne efekte i smanjenje javnog prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Također, Uredba nije bila usklađena s Klasifikacijom motornih i priključnih vozila u skladu s Direktivama EU te su bili određeni problemi u njenoj praktičnoj primjeni, a nije bilo ni odgovarajuće kontrole.

“Donesena uredba ima za cilj zaustavljanje trenda opadanja ovog značajnog prihoda namijenjenog financiranju javnih cesta na način da je visina naknade za mopede, motocikle i putnička vozila uvećana, dok je visina naknade za autobuse, teretna motorna vozila i priključna vozila vraćena na iznose prije donošenja uredbe. Također, Uredba je sada usklađena s trenutno važećom Klasifikacijom motornih i priključnih vozila prema Direktivama EU”, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Uredba je objavljena u Službenom listu BiH u petak 5. veljače 2016. a u praksi se primjenjuje od ponedjeljka 08. veljače 2016.

Iz JP Ceste FBiH za Klix.ba nisu željeli detaljnije komentirati novu uredbu uz obrazloženje da ju je donijelo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

JP Ceste FBiH pripada 40 posto od ukupno prikupljenog prihoda u FBiH ostvarenog temeljem naknade koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila i ta sredstva služe za održavanje, rekonstrukciju i sanaciju magistralnih cesta u FBiH. Ostala sredstva se prebacuju nižim razinama vlasti.

(www.jabuka.tv)

34 komentara

 • Troskovi zivota u BiH samo rastu i rastu a standard pada i pada…hvala ! Olaksavate odluku mladima da napuste ovu vukojebinu…hvala hvala hvala…sutra neceteimati kiga musti pa sta cete onda?

 • Korektivni kojeficijent za mopede 1,20 KM, a za teretna vozila od 1,83 pa dalje KM. Koja glupost. Zanemarijući ćinjenicu koju štetu cestama nanosi jedan moped koji teži manje nego jedna guma teretnjaka ti mopedi se godišnje koriste cca 3-4 mjeseca. Naše ceste a posebno lokalne najviše uništavaju šleperi i višeosovinci, jer iste su pravljenje u vrijeme kad tih vozila nije ni bilo pa nisu ni osposobljene da podnesu njihov tereet. Ovo se naročito odnosi na seocke i lokalne ceste čije su asvaltiranje finansirali mještani i po kojim je bio predviđen promez putničkih i teretnih vozila max nosivosti 5 tona. Sada po njima prometuju teretnjaci nosivosti preko 30 tona i samo jednim prolaskom uništi ih kao prije za 20 god.

 • Najlakše je sve namete natovariti kod registracije pa i naplatu prekršajnih kazni. Meni naročito smeta članarina za AMS. Što mi moramo plaćati usluge koje ne koristimo. U slučaju potrebe malo koji vozač koristi njihove usluge jer su skuplje od konkurencije a danas svaki autoservis ima svoju osobnu vučnu službu. Ovo je samo punjenje džepova uhljebima. Zato pod hitno ukinuti ovu dažbinu , i ostaviti na volju svakom vozaču hoće li biti član AMS kao što je to praksa u svim demokratskim državama.

 • Ja sam za to da se Tv preplata placa u registraciju Ako neplacas Tv preplatu nemores registrirat auto pa onda nece niko regiatrirat auto pa ce bit kaZni pa nece niko placat kazne pa svi u zatvor na godianji odmor 3 obroka dnevno djaba Di ces bolje

  • Zrak nam naplacuju odavno preko mobitela jos nam nenaplacuju udisaje kad disemo Ali oce kad se Ovi na vlasti sjete da kad disemo zagadjujemo okolis sa smradom iz usta

 • Lijepo,gorivo nikad jeftinije a cijene nikad vece pa koje smo mi ovce svi zajedno nebitno iz kojeg stada dolazimo Srpskog Hrvatskog il Muslimanskog e bas smo ovce…

 • Treba poskupit davanja za registriranje. Pogledajte samo koliko auta se voza po gradu.
  Ali ako poskupljujete nešto osigurajte ljudima kuda će vozit svoja auta.
  Cesta u Širokom najveća katastrofa!!!

 • ha ha koji ste vi neškolovani t.u.t.kumi prošle godine bilo regrstvovano 900.000 auta ove godine će bit regrstovano 850.000 i ode ti vaših 15km u k.u.r.a.c di si bio niđi šta si radio ništa,tako ste uradili i sa cigaram tolko ste ih poskupili da nemate zarade nikakve sad gonjate jadnog seljaka ako je posadio dulum duvana

 • Ne postoje takvi automobili 🙂 Ako je ovo prepisano iz zakona, onda ne bi ništa platio, jer se misli valjda na motor u automobilu. Nepostoji automobil od 1.001 ni od 1.600. Idioti radi se o motoru valjda 😀

  • po novom zakonu je polica 100 % znaci nema vise onog popusta 50%posto svakome bez obzira registrira li prvi put ili ne…ja mislim da je sad 50 % popust samo ako vec imas neku policu od automobila koji si koristio prije..ako nemas onda je 100 %…ispravite me ako grijesim.

 • Neku vecer neki reno naletio na saht kod t.c.barac i razvalio karter…lipsi put u za plocno…niko nista nije objavio…zasto o tome sute lokalni mediji?

 • Samo kukate nista ne poduzimate eto koliko nam je lose ajmo se skupit ujedinit se pa mafij jebat mater pobit ih sve po redu stisni muda malo moj hrvatski narode

 • ovaj zakon je stetan do boli,udar na pjesadiju koji za svoj rad nap.u namexu dobiju 580,-KM,moze li netko izracunat kolko dana covik moze u mjesecu zivit od svoga rada.druga stvar u nasoj lijepoj hr.zupaniji uveli su drugovi jer su u talu sa croatia,euroher-om da se prilikom registracije vozila mora 5-primjerak polozit tj da je polica placena.to znaci da jadna pjesadija ne moze u drustvu za osigur.na rate placat policu.analogno nasim podlim i korumpiranim zakonima u gradu Mostaru se i dalje moze placati na rate i olaksava sirotinji da lakse zive,jel to hrvatski zakon protiv hrvatskog naroda,sramota sta nam rade

 • Ja vozin samo po sporednin, razrovanim cestama. Mir, tišina, spokoj, nema luđaka koji pretječu ko kamikaze i ulijeću u škare. Nema policjota, nema radara, nema, sačekuša a bogme nema ni sponzoruša. Mir, ko u pjesmi , mir, mir , samo mir, SVE JE SAMIO HIR ILI MIR, VRAG BI GA ZNAL..
  Dakle, otvorin prozor, čuje se pjev ptica, žubor bistre vode, miris nepokiošenog sijena(di god pogledaš sve zaraslo i obraslo u trnje i šiblje)ali šta ćeš, sva sreća da napredak još nije svud stigao.
  Nema žurbe, nema reklama koje ti odvlače pažnju, nema stopera ni utučenih ljudi koji bauljaju trotoaarom zamišljeni i nesvjesni opasnosti kojoj se izlažu u tom mnoštvu, buke, strke, i prometnog kaosa.
  A ovamo , seoske ceste, zarasle sporedne i zaboravljene, ostavljene na milost i nemilost lokalnih šerifa, zjape puste, osamljene i prazne željno očekujuć dušu(to jest motoriziranog vozača)koj će se smilovati i s osmjehom na licu, paradirati tom zaboravljenom ljepoticom, Pepeljugom ,koja u sebi skriva neotkrivenu ljepotu osamljenih mjesta i čar užitka prohujalog vremena , koji se samo (još) u njoj (cesti) može nazrijeti.
  Dok voziš opušten, nasmijan i sreta u toj zaboravljenoj ljepoti ,jedine žive pojave koje moš srest su poneki gladni, izbezumljeni, već poludivlji pas koji je oasstavljen na milost i nemilost životnog usuda od strane isto tako , nemilosrdnog vlasnika, osuđen na traženje hrane po tuđim kokošinjcima i loše zaključanim ostavama i sušnicama. Nema mjesta zabrinutosti, pustiš misli u daljinu ko što bi reko pjesnik, nema brige hoće li neki luđak sa strane izletjet ispred tebe, tako naglo , da moraš ludački kočiti i izvlačiti se jedva spasonosnim manevrom. Nema , radara, nema poreza nema pdv, nema prireza, samo cvrkut ptica i lelek srebra -rekao bi pjesnik….lol…

 • Moj cezare kako je zatvorena kad se njome prometuje? Pa cak i policijska auta! Neka je ograde ako je zattvorena! Zar nije receno da ce biti gotova za 10 dana ??? Ono kad su je raskopali?? Di su nasi novci za cestarine ? ? ?

Komentiraj: