Posjetili smo Trsteno – dom platana starih 450 godina

Prolazniku od jadranske magistralne ceste u Trstenom za oko će zapeti dva izuzetno velika i stara stabla platana koji su ograđeni i imaju natpis.

Jedno je visoko 41, a drugo 33,3 metra. Starost ovih stabala je procjenjena na oko 450 godina. Početkom 15. stoljeća, kapetan Florio Jakoba Antunova, zvan Indian bio je impresioniran ljepotom velikih i starih Platana na Bosporu i u Trsteno je donio pet sadnica, koje su zasađene uz izvor. Dva su stabla preživjela do danas i razvila se u ogromne platane, među nejvećima su u Europi.

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zaštićene su u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. U Bosni i Hercegovini također ima puno prirodnih rijetkosti koje nisu dovoljno zaštićene. Nepromišljenim postupcima su i uništene. Danas ova dva stabla azijske platane predstavljaju znanstvenu i kulturnu poveznicu, kao i nacionalno prirodno nasljeđe.

U Trstenom se također nalazi i poznati arboretum te mnogobrojni ljetnikovci dubrovačkih plemića, a predivna plaža Veliki Žali zaokružuje mediteranski štih ovog malog mjesta u dubrovačkom zaleđu.

Za razliku od Hrvatske, u Bosni i Hercegovini također ima puno prirodnih rijetkosti koje nisu dovoljno zaštićene. Nepromišljenim postupcima su i uništene.

platane1

platane2

(www.jabuka.tv | Marija Begić)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.