Poruka braće franjevaca: Fra Jozo, čeka te tvoja sobica u širokobriješkom samostanu

Jedini stanovnik otočića Badija pokraj Korčule proslavio je jučer na tom otoku Gospe od milosti svoju zlatnu misu, tj. 50 godina od svećeničkog ređenja. Radi se o legendarnom međugorskom župniku i sinonimu za međugorski fenomen diljem svijeta fra Jozi Zovku, kojemu su se na „zlatnom jubileju“ okupili mnogobrojni svećenici i vjernici, među kojima je bilo i onih koji su došli iz Italije, piše Večernji list.

Pedeset godina fra Jozina svećeništva najsnažnije je obilježio njegov župnički rad u Međugorju, gdje je bio župnik od 1980. tj. u vrijeme početka ukazanja i međugorskog fenomena 24. lipnja 1981.

Komunistička vlast upravo je njega proglasila rušiteljem države i uhitila ga 17. kolovoza 1981. osudivši ga na tri godine zatvora, koji su ostavili traga i na njegovu životu, životu njegove obitelji i franjevačke provincije, što je priznao i sam fra Jozo Zovko, zahvalivši svojom franjevačkoj braći na podršci i trpljenju koje su zbog njega morali podnijeti.

No, pritisak na fra Jozu Zovka nije prošao niti nakon povratka iz zatvora, jer su njegovu podršku međugorskom fenomenu osporavali neki crkveni krugovi, zbog kojih je, praktički, protjeran iz Hercegovine i iz samostana na Širokom Brijegu, gdje je u ratnom vremenu formirao udrugu kumstva, koja je brinula za oko 8.000 djece koja su u ratu ostala bez roditelja.

 

Poruka braće franjevaca

 

– Tvoja soba tj. tvoja sobica s tvojim stvarima, u samostanu na Širokom Brijegu je zaključana i čeka te – poručio mu je propovjednik na misi fra Ivan Penavić, kojemu je koncelebrirao zlatomisnik fra Jozo Zovko i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko.

– U tvojim životnim poteškoćama, u tvome zatvoru, koji je dio zatvora 500 godina zatvora Hercegovačke franjevačke provincije, svi se mi osjećamo dionicima te sudbonosne milosti i to je najvrjednije što si pridonio svojim životom, svojom patnjom i svojim nesalomljivim duhom – rekao je provincijal Šteko, a uime međugorskih fratara fra Ivan Dugandžić je rekao kako je fra Jozo Zovko svojim redovničkim i svećeničkim životom te pastoralnim radom ostavio neizbrisiv trag u mnogim hercegovačkim župama koje ga pamte kao jednog od najupornijih i najuspješnijih pionira koncilske obnove u hercegovačkoj Crkvi, s time da je župa Međugorje zauvijek obilježila njegovo svećeničko poslanje.

 

– Vremenski gledano, nisi bio dugo u Međugorju, ali bijahu to godine koje su u toj maloj seoskoj župi trasirale put u budućnost i učinile je planetarno poznatom župom, u koju će hrliti hodočasnici iz cijeloga svijeta. Tih nekoliko godina provedenih u Međugorju tebe su zauvijek obilježile i učinile najpoznatijim župnikom na svijetu.

Sve je počelo 24. lipnja 1981., kada ti stjecajem okolnosti nisi bio u župi, kada je Gospa prvi put na Podbrdu progovorila skupini djece iz Bijakovića.

No nije sve išlo jednostavno i glatko. Naprotiv! – rekao je fra Ivan Dugandžić, dodavši da, ako malo bolje poznajemo Bibliju, onda nam otkriva da svako Božje pojavljivanje među ljudima prate i stanoviti nesporauzmi.

 

Poziv na molitvu

 

– Tako je bilo i ovdje. Kad si se vratio s puta, zatekao si usplahirene duhove. Dok se svijete iz okolnih mjesta već u velikom broju okuplja na Podbrdu, roditelji djece pitaju se zdvojno, što se to zbiva s njihovom djecom.

S druge strane, komunistička vlast prijeti zatvorom i želi sve ugušiti. Nije ti u tom času bilo nimalo lako, ali sačuvao si prisebnost i trijezno rasuđivanje. Dobro se sjećam kako si fra Tomislava Pervana i mene, kada smo šesti dan od početka ukazanja došli da ti na neki način iskažemo bratsko i svećeničko zajedništvo, ispratio do automobila s tjeskobom u srcu i pozvao da zajedno molimo za raspoznavanje duhova – prisjetio se fra Ivan Dugandžić.

– Upozoravao si i biskupa Žanića da ne žuri s donošenjem suda, ali kad si sam shvatio da su djeca posve zdrava i normalna i da ne lažu te da nije posrijedi nikakva manipulacija, postao si njihov nepokolebljivi zaštitnik i gorljiv širitelj Gospinih poruka – rekao je fra Ivan Dugandžić, dodavši kako je fra Jozo bio neustrašiv i nepopustljiv, što ga je i stajalo tamnice te od njega učinilo svjedoka i mučenika.

– Znam pouzdano da je tvoja tamnica mnogima učvrstila vjeru, mnoge ohrabrila da i sami izdrže pritiske i ucjene, a protivnike ostavila bespomoćnim i poniženim. No s izlaskom iz komunističke tamnice nije prestao tvoj progon. Poprimio je samo novo ruho, ali je ostao nemilosrdan. Uvjeren sam da ti je i bolniji od onoga prethodnoga) jer dolazi sa strane s koje bi trebalo doći i priznanje – poručio mu je u nedjelju fra Ivan Dugandžić.

 

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Neka te dragi Bog prati i čuva na tvojim trnovitim putovima .Svi Boziji odabranici i pravednici prolaze isto ! BTB i sretno u tvom svećeništvu.

 • Bog te blagoslovio…..Blagoslovio svaki tvoj korak.Hvala za centar Maria naša Nada..Hvala,hvala dragom Bogu što te imamo.

 • Svak ce za sebe i svoja djela odovarat i okanimo se udbaša.Molimo se Bogu nek upravlja našim putevima i nek se vrsi volja Bozija!

 • Dragi Fra Jozo,
  Isrene čestitke i želim Ti mnogo godina rada u Širokom Brijegu.Ne brini molimo i znamo da ćeš nam doć…BB

 • vratiti fra jozu na siroki brijeg,ili neku najsiromasniju zupu, koju on izabere, jamcim glavom i bradom,da ce biti dobrobiti svima,kao i bozijeg blagoslova , svake godine ako u tu zupu ne dodje, barem, 100 000hodocasnika, dajem glavu na panj a mi je odsijecite, imam cast i zadovoljstvo upoznati svake godine tisuce i tisuce hodocasnika koji se non stop, raspituju o pader, jozi , koji bi preko njega zeljeli pomoci svima nama, jer samo, kazem samo njemu vjeruju , ave maria,amen

 • Bravo Fra Ivane tvoj komentar je istina a istina oslobađa i dolazi ,jer Isus je ŽIV -Gospa Kraljica NEBA I ZEMLJE OBJAVLJUJE SE U MEĐUGORJU.
  PUT PRAVEDNIKA je težak,trnjem posut a na kraju puta MAJKA SA RUŽAMA KOJE ĆE POKLONITI FRA JOZI ZOVKI.
  Dragi fra Jozo mi grešnici te volimo i molimo se zate.BOG TE BLAGOSLOVIO

 • nema najboljega fratra u hercegovini od fra joze zovke on je za mene graditelj on izgradio zavod svete obitelji a u planu je bilo i izgradnja bolnice koji nisu dopustili ovi naši fratri i političari jer su ga potjerali nećete dugo doći će taj dan kada će istina izaci na vidjelo,pa nije čudo što nema talijana na brijegu ja znam kad je jozo bio stavno su bili autobus s autobusa talijana,jozo nadam se da ćeš vratiti uskoro jer tvoj siroki te čeka jedino ti možeš spriječiti odlazak mladih osoba pozzzzzzzz

 • Dobro ti ga volite kad nije tu
  Dok je tu u hercegovini bio na sluzbi, za njim sto nejednaki..
  a sad zovete dodi dodi…
  licemjerstvo
  u svakom slucaju fra Jozo strpljivo nosi svoj kriz i svaka mu cast za to.
  Bog ima plan sa svakim pa i s njim
  doci ce On u Siroki kad za to dode vrijeme

 • Jel ovo neki novi vjetar puše? Ništa mi nije jasno. U svakom slučaju Fra Jozi želim puno zdravlja i da još dugo bude među narodom jer ga očito želi. Pedeset godina života je cifra a kamoli svećeništva. Bog ga poživio!

 • Čestitan fra Jozi pedeset godina služenja Crkvi Katoličkoj i svom hrvatskom narodu, ai nešto si mislin ,di će se vratit?!,,,u koju tu tisnu sobicu ,skučenu u svakom pogledu ili skučenim i uskim pogledom na njegovu žrtvu i put koji je sve samo ne posut ružama. Put trnovit i težak ali Bogu ugodan.

  • Hvala Bogu i dragoj Gospi za našeg fra Jozu i sve svećenike. Oni su nam jedini posrednici između Neba i zemlje. Molimo za svoje pastire.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.