Porsche izašao samostalno na burzu

Proizvođač sportskih automobila Porsche u četvrtak je izašao samostalno na burzu inicijalnom ponudom dionica (IPO) vrijednom oko 75 milijardi eura kojom se nada prikupiti oko 19,5 milijardi eura svježeg kapitala.

Njegova tržišna kapitalizacija time je procijenjena gotovo na razini Volkswagenove, matične mu kompanije koja vrijedi oko 84 milijarde eura. Nadmašio je pak rivale poput Ferrarija, primjećuje Reuters.

Knjiga predbilježbi zaključena je u srijedu, a Porscheov IPO spada među najveće u Europi i drugi je najveći u Njemačkoj, poslije izlaska Deutsche Telekoma na burzu 1996. godine. Cijena Porscheove dionice na otvaranju trgovanja iznosila je 84 eura, blizu gornje granice raspona od 76,5 do 82,5 eura, koji je objavio ovog mjeseca.

Kompanije u kontinentalnoj Europi ove su godine prikupile najmanji iznos kapitala na burzi od globalne financijske krize 2009., odnosno približno 44 milijarde dolara.

Samo 4,5 milijardi dolara pribavljeno je IPO-m, pokazuju podaci Refinitiva. Iz Volkswagena su poručili kako je upravo volatilnost tržišta razlog zašto su upravitelji novčanih fondova za ulaganje silno trebali stabilne i atraktivne dionice poput Porscheovih.

Porsche je bio i jest biser u Volkswagen grupi, rekao je Chris-Oliver Schickentanz, glavni investicijski direktor u fondu Capitell.

IPO je sada vrlo transparentno pokazao koliku vrijednost tržište daje Porscheu, što također, naravno, ima pozitivne efekte na VW-ove dioničare, dodaje.

Suočeni s enormnim troškovima radikalnog prijelaza prema električnoj mobilnosti i softveru, čelnici Volkswagena dugo su razmišljali o uvrštavanju Porschea na burzu, nadajući se da će time prikupiti prijeko potrebna sredstva i povećati i vrijednost Volkswagena.

Obitelji Porsche i Piech učvrstit će kontrolu u tvrtki Porsche, s udjelom od 25 posto plus jednom običnom dionicom, s pravom glasa. Čak 113 milijuna i 875 tisuća povlaštenih dionica, bez prava glasa, bit će prodano ulagačima tijekom inicijalne javne ponude.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.