Porsche 911 i inspiracija iz šezdesetih

Porsche 911 Carrera T – duh iz šezdesetih u 2018. godini.

Prije nekoliko mjeseci se u medijima posvećenim svijetu automobila počelo šuškati oko „jeftinije verzije“ Porscheovog modela 911 s oznakom R. Sjećate se – onog modela koji je savršeno kombinirao manualni mjenjački sklop s detaljima i tehnologijom skinutom s GT3-verzije modela, odnosno onog zbog kojeg se Porsche naljutio na prekupce.
Porsche 911 R svojim je pojavljivanjem na tržištu za mnoge označio povratak korijenima i savršeno upotrebljiv sportski automobil s kojim je bez problema moguće svratiti na obližnju stazu i nemilo silujući gume razvaliti neki vremenski rekord. No mnogi to nisu shvatili, već su ideju oko ove verzije legendarne 911-ice odlučili kapitalizirati kroz „kupi jeftino – prodaj skupo“ ideologiju, pa je time 911 R postao sve samo ne automobil za prave entuzijaste.

Zbog modela 911R je Porsche podivljao na svoje (pre)kupce.

Od tada do danas su se glavni i odgovorni ljudi na čelu marke pod slavnim prezimenom nekoliko puta pobunili, te su na scenu ubrzo stigle neke restrikcije zbog kojih bi se prekupcima i ekipi s lakom zaradom na pameti trebao onemogućiti pristup tim „posebnim“ verzijama modela. I to je upalilo, pa je na red stiglo i obećanje oko gore spomenute „jeftinije verzije“ 911-ice s oznakom R.

Ovako je 911T izgledao u originalu.

Nova se nada u tom „posebnom“ svijetu naziva 911 T i idejno se naslanja na legendarni 911 T iz 1968. godine. No to je samo još jedna u nizu evokacija povijesti, dok sam automobil s onim četrdeset godina starim baš i nema pretjerano puno veze.
Motor je transplantiran iz „normalne“ Carrere, te u sklopu ove verzije modela raspolaže s tri litre zapremine, 370 konja i nekih 460 Nm maksimalnog okretnog momenta (buraz). Time su osigurane tek malčice bolje performanse, dok je maksimalna brzina u pravilu ostala ista.

Interijer je i dalje tipičan za Porsche 911.

Naime, Porsche 911 Carrera T do stotke ubrzava za 4,3 sekunde s manualnim mjenjačem, odnosno za točno četiri sekunde u kombinaciji s opcionalnim PDK mjenjačkim sklopom. Maksimalna brzina za PDK-verziju iznosi tek nešto manje od 290 km/h, dok u kombinaciji s ručnim mjenjačem iznosi točno 292 kilometra na sat. Dakle, sasvim dovoljno prema bilo kojem standardu vezanom uz sportske automobile.
Dakle, performanse su tu. Nisu ništa revolucionarno, ali su itekako prisutne i zanimljive za sve one kojima je pojam sportskog automobila prvenstveno opisan s 911-icom. I to je sasvim u redu, ali u tim suhoparnim i teoretskim brojkama nije poanta priče.

Naime, ako je za vjerovati Porscheu (a ne vidim razloga zašto ne), 911 T je orijentiran prema stvarnim entuzijastima. Dakle, ova verzija modela donosi neke vizualne distinkcije u odnosu na ostatak ponude modela, te performanse koje ni u kojem slučaju nije moguće ignorirati. No poanta je u tome kako se 911 T ponaša tijekom prenošenja svih tih brojki iz puke teorije u praksu.
To je naravno izuzetno teško opisati tekstom, ali riječ je o automobilu koji već idejom ne želi biti još jedan 911 Carrera, već svojom pojavom stremi u domenu u kojoj se nalazi 911 R. Motor je mrvicu dorađeniji, opcija ručnog mjenjača to samo potvrđuje, a svemu u prilog ide i dijeta koju su u Porscheu za ovu verziju modela proveli.

Oznaka je itekako prisutna.

Dovoljno je reći kako su korišteni neki lakši i čvršći materijali, te kako su pojedini dijelovi poput izolacije zvuka panela na vratima doveli do ukupne težine od 1,425 kilograma. Stoga ovaj 911 nije još samo jedan u nizu marketinških trikova, već stvarno upotrebljiv automobil koji za osnovnu ideju ima uživanje u vožnji, prenosi Automobili.hr.
I zbog toga je Porsche 911 T itekako vrijedan spomena.


(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.