Porezom na dobitke do 100 KM prihodi veći za 45 milijuna KM

Porezna uprava je u cilju pravednijeg oporezivanja, povećanja porezne baze, povećanja prijave radnika, sprečavanja raznih oblika zloupotreba, dovođenja poreznih obveznika u ravnopravniji položaj, povećanja javnih prihoda i smanjenja doprinosa na plaće, predložila nekoliko inicijativa čiji učinci na porast javnih prihoda mogu biti veći od 110 milijuna KM, izjavio je u vršitelj dužnosti direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović.

Prva inicijativa se, kako je objasnio, tiče oporezivanja isplata dobitaka od igara na sreću do 100 KM na način da se na ove dobitke obračuna porez na dohodak kao i druge prihode po stopi od 10%, čime bi se samo po osnovi ove inicijative na godišnjoj razini javni prihodi povećali za oko 45 milijuna KM.

Druga inicijativa se odnosi na oporezivanje, odnosno izmjene zakona u smislu da se na ugovore o djelu plaćaju doprinosi kao i na plaću (31%). Prihvaćanjem ove inicijative na godišnjoj razini, javni prihodi bi se povećali za oko 26 milijuna maraka.

”Treća inicijativa odnosi se na oporezivanje toplog obroka i regresa i isplatu naknada na osobne račune kod banaka. Prihvaćanjem ove inicijative, javni prihodi bi se povećali za više milijuna maraka. Četvrta inicijativa se odnosi na jednako oporezivanje uplata igara na sreću, tj. klađenja zasnovana na snimljenim i stvarnim događajima. Ako bi se prihvatila inicijativa i prijedlog da se na sve igre plaća postojeća naknada od 5%, tada bi učinak u odnosu na postojeća zakonska rješenja bio veći za više od 10 milijuna maraka.

Međutim, ako bi se umjesto stope od 5%, propisala stopa od 10%, tada bi učinak u odnosu na postojeći zakon bio veći od 40 milijuna KM”, ističe Isović.

Inicijativa Porezne uprave, koja je u međuvremenu prihvaćena i upućena u parlamentarnu proceduru, odnosi se na prijavu radnika prije nego što počne raditi. Isović je kazao kako bi ovako povećali javne prihode za 110 milijuna KM.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.