Porezni inspektori uhićeni jer su uzeli označeni novac i laptop

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, na čelu s direktorom Mirom Džakulom, osuđuje pokušaj dvoje njihovih službenika iz Odjela za reviziju i kontrolu u Tuzli da od poreznog obveznika traže i uzmu mito, novac i laptop. Hrabri Tuzlak ih je prethodno prijavio SIPA-u.

Dajem mito

– UNO će službenika i službenicu suspendirati zbog teže povrede službene dužnosti. Ovaj slučaj će nas još više potaknuti na potpunu borbu protiv korupcije u vlastitim redovima, kaže glasnogovornik Ratko Kovačević naglasivši da je od svog dolaska Miro Džakula pokrenuo 190 disciplinskih postupaka i izbacio s posla trojicu poreznika i četvoricu carinika. Kovačević je u ime UNO-a još jednom pozvao građane, kao i porezne obveznike, da sve sumnjive slučajeve prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07. Inače, BiH je najkorumpiranija zemlja u regiji, a najveći stupanj zabilježen je upravo u javnim službama. “Dajem 15.000 KM za stalno radno mjesto – 5000 KM odmah i 10.000 KM po primitku rješenja u državnim institucijama”, ovo je oglas koji je nedavno objavljen u dnevnim novinama i čiji je autor naveo i broj mobitela. Iako je oglas sastavni dio facebook skupine pod nazivom – “Ovo ima samo kod nas”, ne treba da iznenađuje ako se u obzir uzme činjenica da 100.000 onih koji rade u institucijama na svim razinama u BiH, a ima ih 14, su zaposleni, imaju redovite plaće, topli obrok, godišnji odmor. Sve to za ostale je utopija. Istodobno, oglas nije iznenađenje ni zbog toga što je javna tajna da posao u državnoj službi, za one koji nisu stranački i nacionalno podobni, košta 5000 eura. Da procedure izbora državnih službenika traju dugo i da u tom procesu ima korupcije, nepotizma i zloupotrebe položaja navodi se i u posljednjem izvješću revizora BiH.

Ne vjeruju političarima

Svaki četvrti Bosanac i Hercegovac u proteklih 12 mjeseci dao je mito zaposlenima u javnim službama kako bi riješio problem ili dobio uslugu, pokazalo je objavljeno istraživanje nevladine organizacije Transparency International. Građani smatraju da su najviše korumpirani političari, a zatim javni službenici, obrazovne institucije, te policija i pravosuđe, dok su najmanje korumpirani vojska, nevladine organizacije, te vjerske zajednice i mediji.

(Robert Soldo | Večernji list)

4 komentara

  • normalno,jer kod nas može biti normalno samo što je izokrenuto,pa tako i imamo izokrenuti sustav vrijednosti u svim sferama društva i života

  • To je strasno na kojoj smo ljestvici korupcije,zamisliteda jedan drzavni sluzbenik uzima 5000,-eur za rad usluzbi DGS-u,policija i dgs carina.Svi to znaju a moraju sad zasad da sute,naravno zbog otkaza ako progovore.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.