Porezna uprava ponovno kreće s prinudnom naplatom dugova

Porezna uprava FBiH ponovno kreće s blokadom računa svojih dužnika, među kojima su javna i privatna poduzeća, zdravstvene ustanove, općine, županije. Naime, ovaj tjedan je u županijske ispostave Porezne uprave stigao naputak o daljnjim aktivnostima, odnosno prinudnoj naplati neplaćenih dugovanja, piše Večernji list.

U naputku se podsjeća da je istekao rok odluke Vlade FBiH kojim su bile obustavljene sve aktivnosti na naplati javnih prihoda te da se od 12. studenoga 2016. ponovno kreće s tim aktivnostima. Na županijskim uredima je prvenstveno da načine popise svih dužnika kod kojih je bila obustavljena prinudna naplata prema zaključku Vlade FBiH.

“S ciljem jednakoga postupanja svih županijskih poreznih ureda daje se pregled aktivnosti koje treba hitno poduzeti u predstojećem razdoblju. Među tim aktivnostima je i analiziranje ranije poduzetih mjera prinudne naplate prije obustave postupka i nastavak poduzimanja daljnjih mjera. To podrazumijeva donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznoga obveznika, osim onih koje su usmjerene na plaćanje dužnih poreznih obveza, rješenja o naplati porezne obveze iz novčanih sredstava, kao i sve druge propisane mjere prinudne naplate ili zaključivanje sporazuma”, navodi se u dopisu poslanom županijskim poreznim uredima.

Nadalje se navodi kako je potrebno porezne obveznike obavijestiti o posljedicama daljnjih mjera prinudne naplate te ih upoznati s mogućnostima korištenja olakšica sukladno odredbama zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

“Ako porezni obveznici ne izmire svoja dugovanja i ne zaključe sporazum o plaćanju duga u ratama, primijenit će se sve raspoložive mjere prinudne naplate uključujući i prodaju imovine, odnosno sve mjere prinudne naplate propisane Zakonom o poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obveza”, navodi se u spomenutom dopisu Porezne uprave FBiH.

Iz ove institucije upozoravaju i svoje županijske urede kako se navedene mjere moraju provoditi i o istima podnositi izvješća te da je dosad bilo odstupanja u aktivnostima u određenom broju ureda. Podsjetimo, Porezna uprava FBiH je prije nešto više od tri mjeseca krenula u akciju prinudne naplate javnih prihoda, međutim, tada se pristupilo selektivno te su uglavnom bili blokirani računi obveznika s hrvatskih područja.

Tako je Porezna uprava FBiH u srpnju blokirala Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar te onemogućila popravak dvaju aparata potrebnih za održavanje pacijenata na životu, dok je velik broj drugih zdravstvenih institucija koje također imaju velika dugovanja, ali se nalaze u nekim drugim dijelovima FBiH, nesmetano funkcionirao.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

 • Ma da ucinkovita i uspjesna blokada ustanova ..
  Da nije zalosno bilo bi smijesno..
  Vrticki racun blokirali 2014 god.
  a opcina ga samo preregistrirala 2016 da bi se izbjegla dugovanja i naplate..
  Federalna inspekcija kao i ostale lokalne inspekcije nula bodova..
  Katastrofa – lijanovica posla fuuuj

 • Gospodarstvenici se hrvu kako mogu.i pošteniji su tisuću puta od ovih proračunskih..oni tuđim k.glogine mlate.Baš ih briga.Najveći dužnici škole,vrtići,Županija,općina.i onda samo preregistripaju.Dobro se nisu sjetili preregistrirat Gimnaziju,Županiju itd.ko i vrtić.Fujj.

 • Pa kako privatnici ne mogu ovako izbjegavati doprinose. Odma vam kazna i inspekcija za vrat. Ovo je nevjerojatno.
  Da se nisam uvjerio i cuo svojim usima i vidio svojim ocima sta se u vrticu dogodilo ne bi vjerovao..
  Bruka i sramota. Opcina potice i radi pravi kriminal..

 • Porezna uprava FBiH je jednonacionalna lihvarska organizacija. Žeže Hrvate kako više može, a svojima gleda kroz prsta. Ovo ne znači da su Hrvati pošteni, ali u pitanju su nejednaki aršini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.